Товарен кораб, плаващ под турски флаг, се натъкна на мина

...
Товарен кораб, плаващ под турски флаг, се натъкна на мина
Коментари Харесай

Експлозия на мина в Черно море нанесе щети на турски товарен кораб

Т оварен транспортен съд, плаващ под турски байрак, се натъкна на мина в Черно море край крайбрежията на Румъния . Експлозията е нанесла леки вреди, екипажът е в сигурност, а корабът е траял плаването си, оповестява организация Ройтерс.

Британската компания за морска сигурност " Ембрей " (Ambrey) заяви, че съгласно информацията, с която разполага, корабът е блъснал мина на 11 морски благи северно от румънския канал на река Дунав Сулина.

Експлозията е станала към 09:20 ч. по Гринуич (12:20 ч. българско време). Корабът е пуснал котва за малко, с цел да направи оценка на вредите, заяви компанията за морска сигурност. В 12:10 ч. по Гринуич (15:10 ч. българско време) корабът е възобновил плаването си, съгласно информацията. Няма потърпевши.

Това е първият случай с мина в Черно море от месеци, отбелязва Ройтерс. Застрахователните компании дефинират Черно море като зона с висок риск, а плаващите мини не престават да съставляват заплаха.

Източник от украинското държавно управление удостовери случая, като уточни, че най-вероятно става дума за мина от Втората международна война или за някоя от сухопътните мини, останали в зоната от предходната година. Украинският представител отхвърли повече мнения по тематиката, показва Ройтерс.

Йорук Ъшък, началник на консултантската компания „ Босфоръс Обзървър “ (Bosphorus Observer), съобщи пред Ройтерс, че корабът се споделя „ Кафкаметлер “ и че е понесъл леки вреди на баластния контейнер, а екипажът е в сигурност.

Базираният в Истанбул оператор на кораба „ Кафкаметлер Меритайм “ (Kafkametler Maritime) не бе открит за коментар.

Според данни на уебсайт за следене на кораби „ Кафкаметлер “ е бил хвърлил котва нощес в канал на Дунава наоколо до украинския терминал Вълкове.

A Turkish-flagged cargo ship hits a mine in the Black Sea

The incident near Romania and on the same day that British maritime security company Ambrey informed its clients of the possible installation of additional sea mines by the Russian navy to disrupt grain exports from…
— Slava (@Heroiam_Slava)
Инцидентът с мината се случи, откакто Русия се изтегли от така наречен зърнена договорка, която позволяваше на Украйна да изнася селскостопанска продукция по безвреден кулоар в Черно море. Оттогава Украйна сътвори личен краткотраен „ филантропичен кулоар “ и няколко товарни кораба отплаваха от украински черноморски пристанища от август насам, като се придържат по-близо до териториалните води на Румъния, България и Турция, написа Ройтерс.

Като се базира на информация от разузнаването, английското държавно управление заяви в сряда, че Русия може да употребява морски мини против цивилни кораби в Черно море, в това число като ги слага на пътищата за достъп към украински пристанища.

Компанията „ Ембрей “ означи, че случаят е станал тъкмо в деня, в който е уведомила клиентите си за допустимо в допълнение разполагане на морски мини от страна на съветския флот за възпрепятстване на износа на украинско зърно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР