Това заявиха в становище от КРИБ, което е изпратено до

...
Това заявиха в становище от КРИБ, което е изпратено до
Коментари Харесай

КРИБ се опълчи на законовите промени за минералните води

Това обявиха в мнение от КРИБ, което е изпратено до Десислава Танева - ръководител на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание, до Даниела Дариткова - ръководител на Комисията по опазване на здравето и до Петър Кънев - ръководител на Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание.

Конфедерацията счита, че предлаганият нов модел, който позволява повече от един бутилировач на едно находище и вкарва нови правила в брандирането на продуктите са проблеми, които могат да компрометират целия бранш.

"Решенията на народните представители няма да обиден просто една компания или една община. Със своите решения те ще насочат обръщение към бизнеса, опериращ в страната и към евентуалните нови вложители – български и задгранични. Към все по-взискателните консуматори. И най-важното, към хилядите заети в бранша хора “, се споделя още в мнението.

„ Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България застава зад позицията на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България, групов член на КРИБ, сплотяваща ползите на над 70% от вложителите в бранш бутилиране на вода. Според нас, планът на Закон за храните, под чиято регулация попадат минералните и изворни води, ще сътвори непреодолими бариери пред бизнеса и вложенията, и ще попречва развиването на българската стопанска система в бранша за минерални и изворни води ", декларират още от КРИБ.

Текстовете на закона във типа, в който е препоръчан на вниманието на народните представители, освен основава предпоставки за нелоялна конкуренция и отлив на вложения, само че и подлага под риск ресурса, размива отговорността и срутва потребителското доверие.

Подобна законова среда ще отсрочи съществено дълготрайните капиталови планове на виновните компании. Интересът за нови вложения в бранша ще бъде блокиран. Обмисляното отпадане на правилото „ едно находище – един оператор – една марка “ не е антимонополна мярка. Няма монопол на българския пазар за минерални и изворни води. Има доста неразвит воден запас, надлежно благоприятни условия за вложения и развиване на сектора, които би следвало да се подтикват, посредством безапелационна законовата уредба, считат от КРИБ.

Притесняващи са манипулативните изказвания, че браншовата организация предлага да се зачитат имената на българските „ извори “, а водите да се бутилират единствено под търговски марки. Напротив, АПБНБ упорства въпросът с комерсиалните марки да се прегледа деликатно, тъй като съгласно новите текстове в законопроекта те се заличават, тяхната роля и функционалност се обезсмисля. Търговското название и марката не са разнообразни неща, в противен случай – това е несъмнено доказан факт и от създателите на европейската норма и от всички, които ползват идентичните за целия Евросъюз правила.

Всички предлагани на пазара български натурални води носят български имена. Отговорната промишленост прецизно съблюдава регламента на Европа за градените от нея марки, възползвайки се от правото да употребява имената на находищата или местата на бутилиране. Опитът на закона да пренебрегне този факт и да направи водещ знак върху етикета не марката, а името на едно съответно оборудване, употребявано за рандеман на водата, опонира на всяка здрава логичност и на европейските правила.

Потребителите изрично ще бъдат подведени и отговорността за качеството на водата, която пият ще се размие, защото заложеният модел разрешава водата от едно находище да се бутилира от разнообразни компании и всички те да имат едно и също име върху продукта си, разясняват от КРИБ.

Моделът на дълготрайно и екскплузивно съглашение с производител, който ще експлоатира даден воден запас, подсигурява дълготрайно стратегическо обмисляне и визия за развиване на бизнеса, внедряване на нововъведения както в самото произвеждане, по този начин и в ограниченията за опазването на околната среда при експлоатирането на този запас. Условията за правене на бизнес на едни от най-големите данъкоплатци в страната би трябвало да бъдат сигурни и предсказуеми, с цел да се подтиква в допълнение заетостта в бранша.

Апелираме депутатите да бъдат виновни и рационални във връзка с раздела за минерални и изворни води в плана на Закон за храните, тъй като техните решения няма да обиден просто една компания или една община. Със своите решения те ще насочат обръщение към бизнеса, опериращ в страната и към евентуалните нови вложители – български и задгранични. Към все по-взискателните консуматори. И най-важното, към хилядите заети в бранша хора “, приключва мнението на КРИБ по плана на Закон за храните.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР