Това заявиха в официална позиция от БСП. В нея се

...
Това заявиха в официална позиция от БСП. В нея се
Коментари Харесай

БСП подкрепя исканията и протеста на хората с увреждания

Това обявиха в публична позиция от Българска социалистическа партия. В нея се споделя, че съгласно препоръчаната и към този момент отсрочена от кабинета промяна в ТЕЛК част от хората с понижена продуктивност над 50% ще получат отвод за приемане на пенсия за неработоспособност, а друга част ще получават непълен размер на пенсията. Пристъпва се към ограничение на права при липса на действителна опция за трудова и обществена интеграция на хората с увреждания, подчертаха от левицата.

Поради неспособността държавното управление да се оправи със злоупотребите и корупцията в тази система, се санкционират хората с действителни увреждания. С препоръчаните промени не се подсигурява ограничение на корупционните практики и увеличение на контрола, считат още социалистите.

Според тях препоръчаната идея не взема решение главните проблеми на хората с увреждания и оставя редица неизяснени въпроси. Тя има неразбираем темперамент, без времеви небосвод и цели по-скоро икономии на финансови средства. Не се дава отговор на основния въпрос - какви права ще употребяват хората с увреждания след разделянето на експертизата и по какъв начин те ще бъдат обезпечени.

Децентрализацията ще докара до усложнение и нарастване на администрацията, а не до облекчение за хората с увреждания. Не е ясно по какъв начин страната ще се ангажира с даване на условия за действително работно място и приходи от труд за хората, получили експертиза за своята продуктивност и лишени напълно или отчасти от инвалидни пенсии.

Лишаването, напълно или отчасти, от инвалидна пенсия, без гаранции за опция за цялостна интеграция - налична среда, приспособени работни места, достъп до модерни и ефикасни обществени услуги, съответни равнища на добавките за обществена интеграция, е просто блян за търсене на икономии, за ограничение на разноски от една от най-онеправданите обществени групи, се споделя в позицията на Българска социалистическа партия.

Не се регистрира острата нужда от продължаващо лекуване и рехабилитация за стабилизирането на здравословното положение на освидетелстваните лица. Положението на хората с увреждания по-скоро ще се утежни, считат социалистите. Според тях "отдавна ГЕРБ манипулират публичното мнение, че броят на инвалидите в България е доста огромен ", а ръководещите са стигнали до такава степен - "да опълчват огромни публични групи и да дават обещание бъдещо нарастване на пенсиите за застрахователен стаж и възраст единствено след понижение на броя на инвалидните пенсии ".

Реалността е друга, в България хората с увреждания са към 8 %, при 16 % приблизително за Европейски Съюз, написа още в позицията на Българска социалистическа партия.

Днес хора с увреждания се събират пред Министерски съвет , с цел да стачкуват, макар анулацията на промяната.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР