Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум

...
Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум
Коментари Харесай

БСП: ГЕРБ няма да бори корупцията по високите етажи

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков по Българска национална телевизия.

По думите му главната разлика сред двата законопроекта за битка с корупцията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия е, че този, на Българска социалистическа партия, има ясно декларирана цел.

„ Януари месец, всички политически партии ясно обявиха, че нов орган за битка с корупцията е необходим. Органът, който се предлага от държавното управление не е нов, и най-много не си слага за цел битката с корупцията. Нашият законопроект е фокусиран върху избран кръг хора, върху избрани пълномощия. Ние предлагаме група от експерти, които да проверяват възможните закононарушения на хората от високите равнища на властта “, изясни Зарков.

Антон Кутев: Целта на нашия законопроект е корупцията по високите етажи

„ Бил съм очевидец на корупция. И този случай е, когато седях в Народното събрание, министър председателят Борисов стоеше против мен и стана прочут казусът с Мишо Бирата – казусът, в който министър председателят Борисов се обажда на шефа на митниците, с цел да му каже да спре една митническа инспекция. Ето това, в случай че не е случай на корупция, не знам какво е тогава “.

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Антон Кутев по Българска национална телевизия. Той изясни, че задачата на законопроекта на левицата е корупцията по високите етажи.

„ Целта на законопроекта на ГЕРБ обаче не е такава “, безапелационен бе той. Антон Кутев даде образец по какъв начин би работила организацията, предлагана от левицата, да вземем за пример по случая с жилищата на Цветан Цветанов.

„ Ако следствието и главните доказателства не бяха паднали върху Национална агенция за приходите, чиито ръководител се назначава от Народно събрание и държавното управление, в случай че нашият закон работеше и имаше организация, която няма нищо общо с Народното събрание и не е подчинена нито на държавното управление, нито на Народното събрание, тогава с този ръководител на най-голямата партия, просто нямаше да се стигне до третата инстанция, която да го оправдае, тъй като доказателствата щяха да бъдат съответно събрани “, безапелационен бе Кутев.

„ Висшият адвокатски съвет излиза със мнение по законопроекта на министерството, в което ясно се споделя, че планът на госпожа Цачева е противоконституционен по идея, а в частта за лишаване на имущество в интерес на страната, опонира освен на съответни конституционни правила, само че и на интернационалните европейски правни стандарти и на съществени правила на правото в европейската спогодба "- уточни Антон Кутев.

Той изясни, че мнението на Висшия адвокатски съвет за техния законопроект е, че се основава един безотговорен орган. Той напомни също, че през месец август и „ Прозрачност без граници “ подлага на критика техния законопроект с доста сходни доводи.

Жельо Бойчев: Нека си спомним по какъв начин Борисов управляваше правосъдната система с СМС-и

„ Ние сме извели като фокус проверяващите функционалности на препоръчаната от нас организация „ Антикорупция “. Без следствие не става битка с корупцията. Това не се случва с предварителна защита, нито с разбор. “, съобщи зам.- ръководителят на „ Българска социалистическа партия за България “ Жельо Бойчев по Българска национална телевизия.

Той не счита за обикновено ръководещите да основат нов орган, като съберат 5 досегашни, неефективно настоящи органи.

„ ГЕРБ желаят тези, които избират министрите, тези които дефинират държавното управление, тези които разпределят властта и финансовите средства, да си изберат и шефа и органа, който да ги управлява и проверява. Нека си спомним и по какъв начин Борисов управляваше правосъдната система с СМС-и “, съобщи Бойчев.

„ Когато четем законопроекта на ГЕРБ, се вижда очевидно несъгласие, тъй като се споделя, че би трябвало да се укрепват институциите, по какъв начин те би трябвало да си взаимодействат, а в претекстовете написа, че липсва съгласуваност, единодушие и систематичен метод в битката с корупцията. Кой носи отговорност за този факт? “, попита Жельо Бойчев.

Той изясни, че Българска социалистическа партия се пробва да предложи действително решение на казуса с корупцията.

„ Търсене на решение, а не отблъскване на номера пред следващия отчет на Европейска комисия “, сподели също той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР