Това заяви за репортер на ДНЕС+ директорът на РУО-Варна д-р

...
Това заяви за репортер на ДНЕС+ директорът на РУО-Варна д-р
Коментари Харесай

Шест училища преминаха на ротационен принцип в ОРЕС във Варна, в понеделник минават още две

Това съобщи за кореспондент на ДНЕС+ шефът на РУО-Варна доктор Ирена Радева.

Тя разясни, че университетският състав на всяко учебно заведение взема решение по какъв начин ще се организират образователните занятия, съгласно данните за заболяемостта на възпитаници и педагогичен личен състав.

" Ако 30 % от учениците в едно учебно заведение остъстват заради заболяване, то образователното заведение минава на образование в онлайн среда ", разяснява доктор Дочка Михайлова, шеф на РЗИ-Варна през днешния ден на постоянния брифинг на Областният спешен щаб.

Тя изясни, че това са данните, които се наблюдават и при грипна конюнктура и обстановката с  COVID-19 е същата.

За интервала 13-19 януари 2022 година 96 паралелки са преведени под карантина от 59 учебни заведения и 12 групи от разнообразни детски заведения.

От извършеното тестуване на възпитаници и личен състав в учебните заведения са открити 86 позитивни проби на възпитаници, като 25 от тях са единствено доказаните от лаборатория. От 1705 изследвани педагози, 23 са дали позитивен резултат.

Към вчерашна дата във Варненска област се образоват присъствено 37 730 възпитаници, което е с 3000 по-малко от миналата седмица.

Д-р Михайлова заключи ситуацията в учебните заведения като доста динамична и разясни, че все още не стопират сигналите за карантина на възпитаници, само че към 30 сигнала следва да бъдат обработени, което неизбежно ще увеличи броя на карантинираните паралелки и групи от детски заведения.

По думите и, към една четвърт от новозаразените на дневна база са възпитаници и те се заразяват точно в учебните заведения и детските градини.

Тя бе безапелационна, че в случай че тази наклонност продължи, ще бъдат подхванати и други ограничения за ограничение на болестта.

 

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР