Това заяви за ФрогНюз българският дипломат и бивш посланик на

...
Това заяви за ФрогНюз българският дипломат и бивш посланик на
Коментари Харесай

Илиян Василев за Фрог: Трябва да се знае, че в момента вървят и паралелни канали за внос на руски горива

Това съобщи за ФрогНюз българският посланик и някогашен дипломат на България в Русия Илиян Василев.

 

Ето го и цялото изявление:

Г-н Василев, има ли заплаха да нарастнат горивата, в случай че бъде прекъсната концесията на пристанище „ Росенец “?

 

Няма логичност да нарастнат, даже мисля, че при добра политика от страна на институциите, те могат даже да поевтинеят. Един от огромните проблеми на потребителите и бюджета е, че ние не получаваме отстъпката за марката „ Уралс “, която се внася. Причината е, че се играе със документите за генезис, те не се признават. Когато концесията се спре, тогава контрола на входа се връща към страната, към Главно ръководство " Митници " и те могат към този момент да упражняват този надзор, защото явно няма по какъв начин танкер, който е претрупан в Новоросийск и се разтоварва в Бургас, да транспортира различен, с изключение на съветски петрол.  Щом е с съветски петрол, няма по какъв начин да играем с тези документи.

 

От тази позиция споделям, че има логичност това да се направи, само че би трябвало да се пипа деликатно, тъй като би трябвало да се знае, че сега вървят и паралелни канали за импорт на съветски горива. Това, което виждаме сега, е борбата на част от тези заинтригувани лица, да трансферират светлината на прожектора върху “Лукойл ”, с цел да може никой да не гледа в техните кофички.

 

Може ли страната ни да действа, даже напълно да бъде спрян вносът на съветски нефт?

 

Ако това се случи ненадейно, няма по какъв начин да няма разтърсвания. Затова би трябвало да се приготвяме и то в продължение на много време. Миналата година да вземем за пример, Народното събрание гласоподава за специфичното ръководство, само че в случай че на следващия ден стане такава изключителна обстановка и се наложи страната да поеме контрола, тя няма с кого да го направи, т.е. би трябвало да се приготвят екипи.

 

Изобщо проект Б както се споделя, той би трябвало да се извършва ресурсно, кадрово и най-сетне би трябвало да се реши казуса и с доставките. Всичко това би трябвало да върви редом.

 

Тук има доста разпалени гласове за национализация, което е неточност на този стадий, само че дружно с това Народното събрание би трябвало да одобри промени в законодателството, които да забранят продажбата, италианския модел за освобождение на активите. “Лукойл ” продаде рафинерията си в Сицилия на свое подставено лице. Това нещо не би трябвало да го позволяваме.

 

Германците в това отношение одобриха такова законодателство и рафинерията на " Роснефт " в Германия не може да се продаде. Без единодушието на страната и на регулатора, това не може да се случи.

 

Споменахте национализация. Нека разбираем, в случай че страната поема контрола над пристанище „ Росенец “, национализация ли значи това?

 

Не, когато няма благосъстоятелност, няма национализация, това би трябвало да бъде доста добре направено и от правна позиция, в случай че има доходи, в случай че има облаги, всичко отива у притежателя.

 

На какво се дължи тревогата на президента Радев във връзка с " Лукойл ”?

 

Не е толкоз комплицирано за схващане. Той направи няколко срещи с управлението на “Лукойл ”, обезпечи им политическа отбрана и както виждате, изгодите за “Лукойл ” са големи.

 

Само от спестената разлика, от дисконта в цената на съветския петрол по отношение на марката „ Брент “, спомагателните доходи на месец, доближиха до 200 млн. евро. На фона на над 2 милиарда спомагателни облаги, рафинерията в Бургас е най-печелившия актив в цялата система на “Лукойл ”, който пък записва и регистрира рекордни облаги.

 

В този смисъл може да се досетите, че откакто спомагателните изгоди на “Лукойл ” може да се измерят с милиарди, тези игри за 70 млн. предплатено превели, само че предплатено превели от обществени осигуровки, това са едни такива игри.

 

По принцип постоянно казусът с “Лукойл ” е, че политическия хайлайф или обособени елементи от него са получавали съответните тласъци от специфични сделки, без значение кой е бил на власт.

 

Интервю на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР