Това заяви в предаването Лице в лице шефът на болница

Това заяви в предаването Лице в лице шефът на болница ...

Д-р Дечо Дечев: МЗ да обсъжда първо с лекарите промените, които готви.

Това заяви в предаването ”Лице в лице” шефът на болница ”Св.Иван Рилски” в София д-р Дечев по повод на повишаване цените на консумативите в болниците, готвено с промени, които МЗ лансира от 1-ви май: При всеки опит за промени се създава напрежение в обществото. Аз подкрепям идеите на министерството за реформи, но има някои проблеми, които трябва да се обсъждат първо в гилдията ни, преди да се стартират. Например:

Ако има гаранция от страна на НЗОК за качеството на материалите, които ще използваме и вече ще струват по-скъпо, то няма проблем. Ама няма такава гаранция.

Също така, методиката, правилата за финансов ред в болниците са важни. Притеснително е обаче, че болниците с просрочия, а те са над 95% , не могат да дават допълнителни стимули на персонала.Това ще доведе до напускане на лекари и сестри и ще влоши състоянието на здравните заведения.

Ние нямаме просрочия, но има 4 болници в България, които оказваха помощ при операции на мозъка, които държавата финансираше с 20 000 лв., а сега ги намаляват на 14 000 лв. Блоницата има два варианта - или да не го приеме, или пациентътъ само да си плаща.

През последните 10 години се смениха 13 министри, които не довършиха реформите си и се създаде хаос.

Източник: frognews.bg