Това заяви в предаването Алтернативата служебният министър на куртурата проф.

...
Това заяви в предаването Алтернативата служебният министър на куртурата проф.
Коментари Харесай

Проф. Минеков: Има заровени мини. Не са били платени предизборните награди за някои творци

Това съобщи в предаването " Алтернативата " служебният министър на куртурата проф. Велислав Минеков. Той уточни, че става дума за големи загуби, които са съвсем с размера на годишния бюджет на ведомството.

Данните за корупция в Министерството на културата пък не са по никакъв начин малко. Предстои да бъде осъществена цялостна инспекция, която ще отнеме време.

" Нещата не са единствено корупция. Когато се краде, когато това е задачата, тя носи и други вреди и те не са единствено финансови. Това носи съсипия, най-много върху монументи на културата. Целта е някой министър да вземе един подкуп по отношение на някой монумент и той да бъде сринат или да не му бъде обърнато внимание. Тук включваме кметствата, архитектурните резервати ", изясни проф. Минеков.

Той даде образец с проблеми при мнимата реституция на паметника на Цар Освободител, която е била осъществена от инцидентни хора, а не от реставратори в листата към Министерството на културата. Проф. Минеков съобщи, че ще изиска отговори на въпросите по отношение на финансирането на въпросната активност и първоизточника на средствата.

" Видите ли в социална постройка нова дограма, досещайте се за какво. Тези градежи бяха в действителност някаква фикс идея. По-интересното е, че тези, които финансираха безсмислени градежи, започнаха да финансират и своите лични градежи - направиха си строителни компании, къщи за гости… Добри капиталовложения, само че това е пране на пари. Реваншизъм или предпочитание за истина е когато се демонстрира едно закононарушение? Показваме нарушител и това е реваншизъм… Трябва да покажем какво се е случило и по-късно да се задейства прокуратурата. Вече съм задействал ОЛАФ и Европейската прокуратура, на която разгадавам ", изясни още Минеков.

Служебният министър на културата разяснява и обстановката с медийната среда у нас. Минеков уточни, че ще стартира да задава неуместни въпроси както към медиите, по този начин и към регулатора.

" Ще желая инспекция на някои неща като загадъчното заглушаване на националното радио. До ден сегашен нямаме пояснение по какъв начин и кой поръча това. Нямаме сведения за телефонните диалози, които са постъпвали както към някогашния общоприет шеф, по този начин и към вашата колежка Силвия Великова. Мисля, че тези неща бяха прикрити. Защо? Нека напомня, че националното радио и националната телевизия са част от системите за национална сигурност и в законите това е очебийно доста ясно. За мен е абсурден казусът от събота, когато три от водещите малките екрани прекъснаха предаването си за някакъв брифинг от двама партийци на ГЕРБ. Забележка нямам във връзка с частните малките екрани. Но Българска национална телевизия направиха тежко нарушаване и желая да знам дали е закононарушение. Утре ще видите мое писмо до Съвет за електронни медии и ще желая отговорите. С какво ГЕРБ са по-специални? Защо трябваше да гледаме това? Колко бяха нещастните включвания през джипка, през Фейсбук в националната телевизия? Колко бяха брифингите? По закон може да стане спиране на Българска национална телевизия и БНР в случай че има земетресение. Смятате ли, че това е земетресение и нейния водач можем да определим като злополучие? ", уточни още Минеков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР