Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът Владимир Береану. Повод

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът Владимир Береану. Повод
Коментари Харесай

Владимир Береану пред Фрог: Опитите на Герджиков да се заяжда бяха детински. Гледа любителски. Допусна много грешки

Това съобщи в изявление за ФрогНюз журналистът Владимир Береану. Повод за коментара му е снощния избирателен спор сред Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, както и свадите с изборния развой в Турция.

Ето и цялото изявление:

Господин Береану, какво е усещането Ви от снощния спор сред Румен Радев и проф. Анастас Герджиков?

Дебатът нощес затвърди усещането, че президентът Радев има много ясна визия какво тъкмо съставлява президентската институция, с какво се занимава. Все отново е имал един мандат, познава материята, има много точни данни. Господин Герджиков гледа малко любителски на нещата. Имам възприятието, че дори не се беше подготвил, което е необичайно за човек, който е професор, сякаш представител на науката.

Олекна ли ректорът на Софийския университет?

Да, направи много изказвания, които явно са фактологически погрешни. Показа несъмнено непознаване на да речем Конституцията, което си върви от много време - че президентът би трябвало да е обединител. Това въобще не е правилно. Такова нещо в Конституцията няма. Пък и няма нито един президент, който действително да е бил обединител на всички в България. Това е много неуместно разбиране.

Смятате ли, че по време на дебата, в който проф. Анастас Герджиков повтори няколко пъти, че не е партиен претендент, в действителност се потвърди таман противоположното? Бяха повторени доста огромна част от тезите на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Това го повтаря непрестанно. Неговият проблем е, че той е претендент на ГЕРБ явно. И това му носи всички негативи, които има партията. Каквото и да направи, това някак си не може да го избегне. Всички негови опити бяха малко хлапашки: “Не съм обвързван с ГЕРБ”, “Кажете какво имате персонално против мен”, “Аз съм почтен, а вие ме свързвате с Борисов”, “Какво съм направил аз?”. Нямаш виновност за Борисов, само че си техен претендент и това е главната мощ, която работи в твоя изгода. След това и Движение за права и свободи. Но Движение за права и свободи не е плюс, най-малко в очите на междинния гласоподавател в България.

Но въпреки всичко споменахте Движение за права и свободи. Те по всяка възможност ще изиграят значима роля за изборните резултати, изключително в случай че се вземат поради резултатите в чужбина. Какво очаквате да се случи в неделя, изключително в Турция и поради напрежението, което се сътвори сред София и Анкара?

Имам възприятието, че вотът от Турция ще е много по-малък от този при изборите 2в1 на 14-ти ноември.

Защо?

Хората са дочули за отношението в България по отношение на този избор, методът да се гласоподава, въздействието на турската страна по този въпрос. И ще има много от хората, които няма да гласоподават които са излезли и са дали своят вот за парламентарните избори, изключително когато водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ бе претендент за президент, които в този момент няма да гласоподават, макар натиска. Ще има евентуално и хора, които ще гласоподават по съвест. Не е несъмнено, че всички наложително ще поддържат Герджиков, защото това не е позната за тях фигура. Да се счита, че безусловно принудително всички ще изпълнят някакво разпореждане ми се коства пресилено. Хората не са чак толкоз подвластни и мисля, че няма да има толкоз огромно въздействие.

Но колкото и да е това въздействие, няма да може да заличи преднината на Румен Радев. Освен това създалата се обстановка с гласуването в Турция ще понижи резултата на тези, които считат, че Радев ще завоюва по този начин или другояче и няма смисъл да се гласоподава на втори тур. Цялата тази история с гласоподавателите в Турция ще подтиква хората, с цел да се понижи този резултат.

Тоест смятате, че ще се увеличи изборната интензивност?

Да. Според мен изборната интензивност ще бъде най-малко толкоз огромна, колкото беше на изборите на 14-ти ноември. Има възможност и тя да бъде по-голяма. В момента, изключително след дебата и историите с поддръжката от българските изселници, ще подтиква хората да излязат и да гласоподават, ще обори апатията. Това в действителност беше рисково - преднината може да демотивира доста хора. Но считам, че ще има много по-голяма мотивация сега. Смятам, че преднината на Радев няма по какъв начин да бъде стопена единствено с гласовете на изселниците.

Какво за Вас значи поддръжката на Движение за права и свободи и Турция за Герджиков? Освети ли всичко това връзката сред Борисов и Ердоган?

За мен това е политика на самото Движение за права и свободи. В момента тази групировка има доста сериозен проблем - този със глобите по закона “Магнитски” и Делян Пеевски. Те заеха неуместна позиция.

Споменахте Пеевски и “Магнитски”, само че наподобява това не е чак толкоз огромен проблем за Движение за права и свободи, откакто завоюваха алегорична борба против Христо Иванов във Велико Търново, където Пеевски бе лидер на листа.

Движение за права и свободи постоянно е имала мощни структури и организация. Особено когато тръгнат съществено да провеждат избори. При тях машината работи най-добре и това би трябвало да се каже. “Демократична България” ненапълно си е отговорна сама за слабия резултат заради тази “разкрачена” позиция по доста въпроси. Разбира се и поради “Продължаваме промяната”, която лиши огромна част от техните гласоподаватели. Хората се очароваха и се трансферираха на групировка, която е с сходен профил. Но успеха на Движение за права и свободи където и да е е предизвестена. Те го вършат всякога. Но оптималният брой гласове, който могат да реализират, е сред 300-350 хиляди. Повече не могат.

Движение за права и свободи обаче завоюваха вота в чужбина. На предишните избори това бяха Има Такъв Народ. Как си го обяснявате - по-скоро с провал на останалите, а не с растеж на поддръжката по отношение на Движение за права и свободи?

Активизирането на страната Турция. Цялата машина там - и държавна, и медийна, се задейства в интерес на Движение за права и свободи. Това е ясно. Те получиха оптимално вероятен резултат. И е явно, че това се дължи на обстоятелството, че както медии, по този начин и публични органи се задействаха в тяхна изгода. Имаше готовност.

Те обаче бяха мобилизирани поради това, че имаха претендент за президент, който е турчин. Беше по-нормално за тях да гласоподават накуп и да излязат всеобщо.
Сега не е ясно дали страната толкоз намерено ще оказва помощ за изборите. Освен това Герджиков не е тъкмо най-ярката визия на тези хора за президент на страната. Не знам дали ще има подобен възторг.

Нека се върнем към дебата нощес. Допусна ли и Румен Радев неточности? Ето - през днешния ден българският дипломат в Украйна бе привикан поради изявлението на президента за Крим…

Изпусна се съгласно мен с тази изява, че Крим е съветски.

Но Радев не сподели тъкмо това. Той просто загатна обстоятелствата - че Крим се води съветска територия към днешна дата поради неговото анексиране. Не се ли раздува изкуствено това изявление?

Естествено е, че ще се раздува изкуствено. Но би трябвало да е ясно, че ще има голяма част, която ще го одобри по различен метод, когато направиш сходно изявление. Казано другояче - подадеш ли нещо такова с някаква имитация, незабавно ще скочат хора, които с малко фикция и операция ще го трансфорат в нещо друго. Винаги ще има сходни операции. Това е долу-горе единствения по-съмнителен отговор на Радев. Иначе се оправи доста добре, за разлика от Герджиков, който позволи доста неточности и се сложи в много обстановки, в които трябваше да признава, че в някои връзки е на същата позиция като Радев, което остави усещане на уязвимост.

А слаб ли беше дебатът?

Не беше изключително впечатляващ. Нямаше задоволително хъс. Един спор би трябвало да е по-интересен. Не беше решителен. Никой не загуби пагубно. Беше малко неенергично. Да не приказваме за не изключително умелото водене. Водещата не се усети да не се намесва непрестанно тъкмо когато нещо става по-интересно.

Как гледате на финала с ръкостискането като паравербална връзка?

Герджиков тук загуби. Той по този начин се опъна, все едно не знае желае ли да се ръкува. Радев просто се ръкува и си потегли.

А репликата “Не беше страшно”?

Опитите на Герджиков да се заяжда бяха малко хлапашки. Не бяха в звук със самия спор. Ако ще се заяждаш, това би трябвало да е по-аргументирано и по-стойностно. Не с такива дребнави опити.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР