Това заяви в интервю за Фрог нюз бившият депутат и

...
Това заяви в интервю за Фрог нюз бившият депутат и
Коментари Харесай

Методи Андреев за Фрог: Мария Габриел ще бъде като Фандъкова, само че в Министерския съвет

Това съобщи в изявление за Фрог нюз някогашният народен представител и политически анализатор Методи Андреев във връзка на формалното издигане на кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател от ГЕРБ-СДС.

 

Г-н Андреев, по какъв начин бихте коментирали формалната кандидатура на госпожа Мария Габриел, която беше издигната от ГЕРБ-СДС, за министър-председател? Какъв очаквате да е резултатът от днешните срещи на госпожа Габриел с представители на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ?

 

Издигането на госпожа Мария Габриел за кандидат-премиер от ГЕРБ е в действителност удар, който цели да повали няколко заека. Реално видяно, Мария Габриел е едно от положителните рекламни лица на ГЕРБ. Тя фактически е умна, добре образована, с блестяща кариера, знаеща доста езици, спор тук няма. По отношение на нейната кандидатура - в случай че зад нея не стоеше партия ГЕРБ, не знам дали би имало българска партия, като изключим " Възраждане ", която да не поддържа тази кандидатура. За тази кандидатура аз имам единствено възторженостти.

 

Проблемът е обаче кой предлага кандидатурата. И тук ще направя едно съпоставяне. Навремето по време на второто държавно управление на Борисов, когато за министър на вътрешните работи беше препоръчана Румяна Бъчварова. Тя не разбираше нищо от ръководство на националната сигурност, камо ли от ръководство на вътрешното министерство. Тогава множеството коментатори другарски споделяха, че не е неприятно за първи път да имаме жена министър. Впоследствие се разбра, че в действителност предлагайки Румяна Бъчварова, Бойко Борисов в действителност си обезпечи посредством нея да ръководи Министерство на вътрешните работи. Сегашната обстановка поразително доста ми наподобява на тогавашната. Защо? Защото Мария Габриел, макар всички суперлативи, които могат да бъдат казани за нея, в същото време тя няма ясно политическо оцветяване. Тя е един доста добър реализатор. Човек, който си извършва доста съзнателно отговорностите като еврокомисар. Но в тази ситуация, когато приказваме за претендент за министър-председател, се изисква и освен това. Изисква се самостоятелна персона, която да има лично мнение по водещи въпроси.

 

Има една доста забавна фотография, на която тя се е снимала с Бойко Борисов, на която той стои до нея като истински Крали Марко. Тази фотография приказва доста. За един човек може да съдим по това какъв е неговият небосвод. Страхувам се, че макар всички суперлативи, хоризонтът на госпожа Габриел се дефинира от Бойко Борисов. Може ли съгласно вас тя да пожелае обществено да стане водач на ГЕРБ? Щом е подготвена да поеме жезъла на министър-председател, тя би следвало да е подготвена да стане водач на тази партия, тъй като по принцип водачите на партиите стават министър-председатели. Аз се опасявам, че на този въпрос тя ще се усеща неловко. Вероятно тя ще отговори, че ГЕРБ си има своя неоспорим водач и той се споделя Бойко Борисов. Дотук свършват суперлативите за нея и нейната експертиза.

 

Виждате ли нещо проблематично в издигането на кандидатурата на госпожа Габриел?

 

Безспорно кандидатурата на госпожа Габриел е безупречна. Тя е най-хубавата, която ГЕРБ могат да излъчат. Но въпреки всичко, щом е била еврокомисар, госпожа Габриел се допуска, че е отговаряла и за битката с корупцията. Бих желал да я попитам дали не е знаела, че България е най-корумпираната страна в Европейски Съюз. Ако е знаела, какво би подхванала като еврокомисар. Ние знаем, че ГЕРБ построи и сътвори в България корупционна помийна яма, трансформира България в корупционната помийна яма на Европейски Съюз. Г-жа Габриел дали си задава въпроса за строителството на Турски поток? Там има два аспекта - до каква степен е законно самото строителство. И вторият аспект - геополитическият. Г-жо Габриел, като станете министър-председател, ще извършите ли справедлива инспекция за събитията към градежа на Турски поток? Друг въпрос - г-жо Габриел, Вие чували ли сте за тънките автомагистрали на Бойко Борисов? Дори районният министър слухти за тези автомагистрали. Какво е мнението Ви по този въпрос, тъй като до момента не сме чули такова?

 

Когато Бойко Борисов обясняваше в някакъв европейски вестник за обстановката с кюлчетата и пачките, за фотографията му, на която е сниман гол на личното си легло, тогава госпожа Габриел по какъв начин се почувства като българка, като представителка на българска политическа партия? Гордяла ли се е с този факт, поднесен по подобен метод? Това са доста значими въпроси. Ако тя не отговори на тези въпроси, всичко останалo е безпредметно. Защото казусът не е в личностите, всяка една партия може да си изкара персона като Мария Габриел. Въпросът е, че хората, които би трябвало да поддържат това държавно управление, се разделят по една доста значима линия. Едните са за корупцията в България, другите са срещу. И тук Мария Габриел би трябвало ясно да каже - само че даже и да го каже, то ще бъде постфактум, тъй като до момента не сме чули никакво мнение от нея по този въпрос.

 

Като цяло считам, че Мария Габриел е политически безцветна. Тя умерено можеше да бъде и член на Българска социалистическа партия, заради едно стичане на събитията тя е в ГЕРБ. Знаете, че ГЕРБ изрично не може да бъде дефинирана като дясна партия. Тя по този начин се прави оценка, само че действителностите са радикално разнообразни. Като еврокомисар Габриел политически не е забавна. Има избрани европейски представители от ГЕРБ, като Андрей Ковачев, който не е подобен. Той се обвърза с идеите за лустрацията, приказва в Европейски Съюз непрестанно за този проблем. Т.е. той има ясна политическа ориентировка. При Габриел не е по този начин. Тя е индивидът, към който няма кавги. Като изключим абсурда с общинския апартамент, оповестен от Биволъ преди няколко години. Това приказва за духовна мизерия. Тя тогава е намерила метод да се възползва от това, че по това време ГЕРБ е управлявала Столична община и е взела някакво общинско жилище. Това са на пръв взор дребни неща, които обаче построяват един профил, който навежда на мисълта, че тя е определена, с цел да може Бойко Борисов, посредством нея да ръководи още веднъж България.

 

Кандидатурата на госпожа Габриел не е инцидентна, тя е част от сюжет - сюжет на следващата замяна. Ако Мария Габриел беше споделила още по времето на Цацаров, че този модел не е добър, ще докара до тежки извращения, в случай че тя беше заела дейна политическа позиция, тогава нейното мнение сега нямаше сега да провокира ступор. Ще ви дам образец със себе си. Още когато бях гражданска квота в ГЕРБ, тогава аз от трибуната на Народното събрание съм приказвал, че Цацаров построява прокурорска република, в която основният прокурор дефинира политиката и влияе върху нея. Чудно ми е за какво по това време ГЕРБ мълчаха и някак си свенливо навеждаха глави, овации получавах от Реформаторския блок. А за Филип Златанов и тефтерчето му спомняте ли си? Тогава аз излязох с една позиция, която беше следната: следовател по това дело беше Борислав Сарафов. А ръководител на комисията от Народното събрание, който тогава разследваше този случай беше Кирил Добрев. И тогава ГЕРБ мълчаха и един-двама единствено се усмихваха под мустак. Тогава Мария Габриел не говореше нищо нито за основния прокурор, нито за прокурорска република, мълчеше си. Аз в гражданската квота на ГЕРБ съм взел участие в полемики, проведени от " Правосъдие за всеки ". Подложихме на унищожителна рецензия тогавашната прокуратура, която по нищо не се разграничава от сегашната. Единствената разлика е, че тогава имаше по-интелигентен човек за основен прокурор.

 

Какво смятате за поисканата оставка на основния прокурор от страна на Габриел?

Когато Маковей посети България, по покана на " Правосъдие за всеки ", тогава Мария Габриел също не сподели нищо. Сегашната позиция на Габриел, в която тя съобщи, че ще изиска оставката на Гешев, не е нейно лично мнение. Мога да подсигурявам, че това е по този начин. Просто е показателно за това, че против Гешев е почнал развой, чието начало беше сложено с въпросния случай на " Самоковско шосе ". Явно към този момент е дадена наредба от задкулисието да бъде заменен Гешев. В това нещо взе участие и ГЕРБ посредством свои представители. Фактът, че Габриел изрича тези думи в този момент, значи, че в този момент са й дали право да го изрече. Това, което се приказва, че надали не Сарафов се е задействал, тъй като ГЕРБ и Бойко Борисов го е задействал, се оказва много правдоподобна версия. Целта на това е следващата замяна. Доброто рекламно лице на Габриел е в действителност театралният фон, който би трябвало да прикрие подмяната. Ако Гешев сега даде оставка, кой ще избира идващия основен прокурор? Същият Висш съдебен съвет. Сега е моментът тези хора, които избраха Гешев, да изберат идващия Гешев или идващия Цацаров. Никога при Бойко Борисов нещата не са такива, каквито наподобяват. Габриел несъмнено има качества и престиж, само че й липсва небосвод. Хоризонтите й са такива, каквито Борисов й дефинира.

 

Бих желал да кажа още нещо значимо по отношение на връзките Гешев - Бойко Борисов. Първо, бих желал да подчертая, че те са доста близки. Отношенията им са - аз мълча за тебе, ти мълчиш за мене. Гаранцията за тази взаимна омерта е следната. Аз мога да напомня една преживелица. Спомняте ли си, че преди Гешев да бъде назначен за основен прокурор, безусловно ден-два преди този момент, излезе един скандал с някакво писмо от Следствието, в което се желаят инспекции на някакви швейцарски сметки, свързани с Гешев. След което персонално Борислав Сарафов излезе и сподели, че е направил информация и от неговата работа не е излизало такова писмо до ДАНС. Нещата бяха оповестени за фалшификат. Ами в случай че не е по този начин? Ако има такива сметки? Тогава отново Сарафов беше индивидът, който сподели, че не е правилно това. Би трябвало Сарафов да проверява вероятно Гешев. Това е забавен колорит.

 

Доколкото Ви разбирам, Вашата теза е, че Габриел е нещо като марионетка на Борисов и той цели да ръководи страната чрез нея?

 

Точно по този начин е. Няма по какъв начин да бъде по различен метод. Самият Борисов го сподели. Тя била красива, интелигентна, умна, с доста езици, само че сподели, че той бил най-красив и най-умен. Това потвърждава тезата, че Борисов поставя човек, който категорично да извършва неговите задания, неговата политика. Това значи замяна. Понеже към този момент споделих, че госпожа Габриел е политически безцветна, много стерилна като политическо лъчение. Тя няма да е министър председателят, който би разрешил преместването на Паметника на руската войска. Тя ще бъде Фандъкова, единствено че в Министерския съвет.

 

Понеже заговорихме за желаната оставка на Гешев, можете ли да обясните какви са взаимовръзките сред Гешев и Борисов, има ли някакви зависимости сред двамата? Ако, да речем, Гешев подаде оставка, по какъв начин това ще повлияе на държанието на Борисов?

Борисов е единственият български министър председател, който са го галили трима папи. Той е единственият български министър председател, който е издигнал двама основни прокурори. Това е реалност. Вие мислите ли, че откакто Борисов си избра Цацаров, по-късно Гешев е минал без утвърждението на Борисов? Нали в един неофициален диалог, самият Гешев споделя на Бойко Борисов: " -Началник, аз се върша на вманиачен, обаче ти се правиш по-добре от мене на вманиачен. " Това е основна фраза, която демонстрира каква е йерархичната взаимозависимост сред двамата. Те са близки другари и двамата се вършат на луди, само че Гешев е задължен да признае, че Началникът по-добре се прави на вманиачен. Това е един филм, една сценка, която се играе към този момент няколко години. Това демонстрира, че сред Борисов и основния прокурор, който и да е той, има омерта. Т.е. аз теб няма да те окачам, само че и ти мен няма да ме закачаш. Тук има един доста тъничък миг - дали Гешев осъзнава, че той в случай че бъде притиснат да подаде оставка, се повдигат доста въпроси. Още първият ден след случая излезе, че бетонното ядро на прокуратурата доста бързо се разцепи. Виждате, Борислав Сарафов упреква Гешев, че го е заблудил за фамилията, Борислав Сарафов упреква Ясен Тодоров, че без негово познание е позволил израелския специалист, т.е. това са сигурни знаци, че ориста на Гешев към този момент е решена. Въпросът е по кое време. Въпросът е дали Гешев ще даде отпор.

 

Няма по какъв начин Борисов да изрече " Искам оставката на основния прокурор ". Но Мария Габриел го прави вместо него. Тя на процедура извърши първата задача на Борисов. Т.е. тук още веднъж приказваме не за смяна, а за замяна. На задкулисието към този момент не му е прелестно Гешев да му пази ползите. Трябва да има промяна, с цел да може обществото да се поуспокои и да може това властово каре - основна прокуратура, Доган, Пеевски, Борисов - да получат постоянна и дълготрайна власт. И политическа, и икономическа. Това каре няма да допусне промени, които да нарушат статуквото.

 

Българският народ желае да бъде залъгван с обещания. Затова към този момент 30 години караме с обещания. Румънците, които бяха по-зле от нас при започване на Прехода, направиха 2 неща, които България не извърши - първо, направиха лустрация. Т.е. те ясно споделиха - тези не могат да бъдат държавни чиновници, тези могат. След което Моника Маковей, Лаура Кьовеши с безспорна поддръжка на президента направиха немислимото за една балканска страна. Те направиха такава правосъдна промяна, която разреши двама министър председатели да бъдат в пандиза, десетки министри и заместител министри, стотици кметове, съдии, прокурори. Беше направена същинска демократична промяна, която споделя, че върховенството на закона е неоспоримо. Тук няма недосегаеми. Лустрация и същинска правосъдна промяна в България не бяха осъществени и по тази причина през днешния ден имаме Борисов, Гешев, Цацаров, Пеевски. Поради тази причина сме в това състояние. Ако и в този момент се допусне замяна, значи ще се повтори сюжета, който се разигра след рухването на комунизма. Хората желаеха народна власт, желаеха правдивост. Искаха водачите на комунистическата партия да понесат отговорност за своите закононарушения, само че провъзгласяването на мирния преход беше началото на огромната замяна. В момента виждаме какво е ситуацията - някогашни комунисти, сътрудници на Държавна сигурност, в действителност са елитът на нацията. Ценностната система на българина не се промени, това е трагичното в тази ситуация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР