Това заяви в интервю за Дир.бг бившият български посланик в

...
Това заяви в интервю за Дир.бг бившият български посланик в
Коментари Харесай

Експосланик: Русия ни провокира заради Западните Балкани

Това съобщи в изявление за Дир.бг някогашният български дипломат в Русия Илиян Василев, който преди две години беше включен в лист с още 89 души от Европейски Съюз със възбрана да влизат в страната.

- Г-н Василев, като посланик и ценител на съветската политика, по какъв начин анализирате непредвиденото изказване на Москва, че Съветската войска е избавила българските евреи по време на Втората международна война?

- Още когато Мария Захарова (говорителката на Външно министерство на Русия - б.р.) направи този коментар, ми направи усещане, че чете авансово квалифициран текст. Това ме сложи в подозрение дали няма нещо по-значимо зад тези явно леки за опровержение обвинявания от страна на съветската страна и този обикновен мотив - надраскването на паметника на Съветската войска.

Сега се оказва, че това по-скоро би трябвало да се интерпретира в подтекста на заиграването на Русия с македонската карта и опит за развиване на външно-политическа самодейност върху възприятието за виновност, което България, съгласно Русия, би трябвало да изпитва за това, че не съумява да депортира и евреите от Македония.

Русия търси метод да дестабилизира етнически, национални и други хармонии в България. Няма да се учудя, в случай че се стъпи и върху етническата карта с други малцинства, върху религиозната карта... И причина за това е, че България, при всичките й недостатъци във външната политика, следващата година ще бъде европредседател и сложи в основата на своето председателство интеграцията на Западните България в Европейски Съюз, което за Русия е неприемлива политическа загуба.

Затова и България е цел на тази хибридна дестабилизираща интервенция. Търси се метод за интернационално дискредитиране на България смесвайки в един гювеч - депортацията на евреите, въздействието на българските управляващи, всеобхватната годност на успехите на Русия - това не е инцидентно изпусната фраза, а ще видите, че в допълнение ще се развие. Очаквам опит за готовност на други съветски институции, с цел да защитят тази незащитима идея. Защото у нас няма разлики сред президент, ръководещи и политическа класа по този въпрос, това е задача, с която България е натоварена и от Европейски Съюз, и от Съединени американски щати и тази задача е равностойна на понижаване на въздействието на Русия.

- Тоест, това не е никакво непознаване на историята, както позволиха някои, а чиста проба провокация?

- Аз доста се колебая, че тази интервенция е измислена от Външното министерство на Русия, работил съм с тези хора, те са експерти. Самите дипломати в съветското посолство у нас се чудят по какъв начин да балансират сред това да осъществят политика и явно тази интервенция, която е заложена. Което е чиста провокация на тези, които имат други задания отвън дипломацията...

Друг е въпросът дали този план е осъществен по добър метод, тъй като явно резултатът в самата България е директно противопоставен на търсения, както се споделя - с няколко сходни реакции от съветска страна и няма да останат доста ярки русофили в България. Така че би трябвало да благодарим на госпожа Захарова и сходни провокации.

- Очевидно не очаквате проектът на Москва да успее?

- Разбира се, че няма да успее. Виждате и реакцията на хора, които симпатизират на Русия - те изпитват големи проблеми да съвместяват благосклонностите си с нуждата от отбрана на националното достолепие на България от тези неуместни до безочливост връзки сред успехите на Червената войска и някакви безусловно несвързани събития.

- А по какъв начин оценявате позицията на президента Румен Радев, упрекван, че е русофил - той непосредствено сподели, че това може да е провокация?

- На фона на предходни негови изявления, мисля, че може би не реагира щедро, само че обичайно, въпреки всичко не може и да се чака президентът да реагира по-обхватно на изявления, които са минали на равнище представител. Изобщо това е огромният проблем на българската реакция - би трябвало постоянно да реагираме равнище на равнище, и в случай че има спор, той да е в гражданското общество. Той се опита да заеме уравновесена позиция, тъй като не може безпределно да пази незащитими позиции на Русия, още повече, когато става дума за явна провокация, това е и против него.

- Не трябваше ли министър председателят Бойко Борисов да има сходна реакция, или най-малко някаква реакция?

- Борисов в никакъв случай не е заемал остри позиции, това е част от неговия политически натюрел. Той не е биткаджия, а гледа да държи властта и да балансира. От него ярки изявления по връзки на Русия в никакъв случай няма да чуете, даже в случай че погледнете обратно, ще видите, че рецензиите му към Съединени американски щати и Европейски Съюз са доста по-значими, в сравнение с тези към Москва.

- А каква би трябвало да е всеобщата реакция?

- От Русия могат да наводнят осведомителното ни пространство с сходни хибридни интервенции и в случай че тръгнем за всяка да консумираме прекалено доста социална сила, те ще си реализиран задачите си. Затова е хубаво, с подигравка и жлъч, да дублираме работа по историческите обстоятелства. В обществените мрежи към този момент има много сполучливи опити. Не би трябвало да позволяваме отрицателната сила да ни унищожи, а по-скоро да бъде претекст за по-добри дейности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР