Това заяви в интервю пред ФрогНюз Елена Поптодорова. Ето и

...
Това заяви в интервю пред ФрогНюз Елена Поптодорова. Ето и
Коментари Харесай

Елена Поптодорова пред Фрог: Украйна е в период на ампутация

Това съобщи в изявление пред ФрогНюз Елена Поптодорова.

Ето и цялото изявление:

Госпожо Поптодорова, от началото на войната в Украйна са минали към този момент 13 дни. Какви са изводите ви досега - три кръга договаряния сред двете страни, през днешния ден стана ясно, че Европа бяга от налагането на наказания върху съветския газ и петрола. Какъв е вашият прочит на последните събития?

Близо две седмици върви войната, а тя става все по-объркана и все по-непредсказуема. Смисълът се губи във всички безредни бойни дейности, които се правят в Украйна. Истината е, че в случай че Путин си е мислил, че може да си върне империята, не знам по какъв начин тези 13 дни на безспорна кланица могат да осъществят това.

Очевидно е едно досега - че Путин желае да откъсне достъпът на Украйна до Черно море. Това значи десантните кораби, подредили се край Одеса, да влязат в деяние и Украйна в действителност да бъде изтласкана във вътрешността.

Какво значи това за Украйна?

Украйна сега е в интервал на ампутация. Върви ампутация на страната. Путин отнесе Крим. Очевидно и тези ултимативни условия, които се спускат на украинците при “преговорите” това целят - да се отделят двете самопровъзгласили се републики и Източна Украйна да се отреже, Крим към този момент е отсечен. Ако по този метод продължат дейностите на армията, има доста признаци, които сочат, че задачата е да се отдели достъпът на Украйна към Черно море. Има и друга цел - да се обезпечи директна връзка с Крим по суша.

В Русия обаче продължава да се тиражира версията, че задачата на Кремъл и на “военната операция”, както не престават да я назовават от Москва, е денацификация и демилитаризация. Твърди се, че няма да се отделят територии от Украйна.

Точно по тази причина е налудничаво. Това е съветското виждане за това какво е Украйна. Според тях Крим не е украински, Източна Украйна не е украинска. Това е визията на Русия - за една свита, осакатена и смачкана Украйна. Демилитаризация значи да се унищожи отбранителната мощност на Украйна напълно. Денацификация - да се пресекат връзките на Украйна със Запада. Това е преводът на тези цели, които си слагат.

Но да не забравяме, че ние няма по какъв начин да чуем и никакво различно мнение от Русия, изключително след приемане на този драконовски закон за медиите. Колко медии затвориха?

Всички настояват, че Владимир Путин е очаквал всичко да се случи с блицкриг - по този начин наречената светкавична война.

Да, само че това не се случи. Това е доста слаба негова преценка. Но не става дума единствено за неговата делюзия. Това е отговорност на всички тези, които са му докладвали нагоре оценката за положението на личните въоръжени сили и за тези в Украйна. Истината е, че явно е показана една доста по-деформирана картина за това каква е способността на Киев да се пази. Да не приказваме за духа на украинците.

Като съвместим тези неща - цялостна обезумялост на Путин и липса на преценка за действителността, налудничави и мегаломански цели и хрумвания, плюс деформирана информация, се получи тази изненада и разминаване, че войната ще продължи 2-3 дни. Но няма никакъв симптом, който да сочи, че Украйна е подготвена да разгласи капитулация - нещото, което им поставят на масата сега.

При третия кръг от договаряния още веднъж стана ясно, че Русия в действителност продължава да държи на своите претенции - признание анексията на Крим, признание статута на Луганск и Донецк… Москва не отстъпва. Но затваря ли се от ден на ден вратата на дипломацията?

Нека забележим по какъв начин ще сработи филантропичния кулоар през днешния ден. Виждате, че досегашните опити да се обезпечи евакуация на цивилни, се срутват и то по съветска виновност. Те би трябвало да са тези, които да обезпечат път и излаз за мирните жители. Това даже не сме видели по какъв начин сработва.

Всичко останало е предмет на доста тежки договаряния. Но си мисля, че тези по този начин наречени “преговори” са някакъв маскарад, смокинов лист, който да отклони вниманието. В същото това време бойните дейности не престават. Очевидно е, че не тези два състава ще вземат тези решения. Ясно е, че огромните политически решения няма да се вземат на тази маса, която виждаме в репортажите. Външните министри са тези, които може би могат да договорят нещо и то единствено в случай че имат картбланш от Путин и Зеленски.

Тоест чакаме 10-ти март, когато Лавров и Кулеба ще се срещнат в Турция?

Чакаме 10-ти март, да. Трябва да е ясно, че тогава Украйна няма да разгласи капитулация. Няма да одобри това. Тогава към този момент не знам през какъв брой още тествания ще би трябвало да премине украинския народ.

Смятате ли, че Западът ще се намеси по-сериозно в някакъв миг? Зеленски приканва за това, насочва редица рецензии и към НАТО, и към Европейски Съюз. Може ли спорът да се разгърне в по-голям мащаб?

Не мисля, че ще има директна интервенция, тъй като решението е взето и ясно обяснено.

Да, Йенс Столтенберг съобщи, че НАТО няма да се намеси директно. Но тези решения подлежат на смяна.

Да, по този начин е. Решението се върти само към това да се отбрани небето над Украйна и да се обезпечи зона без полети, с цел да не се осъществя въздушен десант, тъй като това ще е тотална злополука за Украйна. Това е единственото средство. Много политици молят това да се случи, само че те не са във властта. Генерали споделят, че без такава мярка, Украйна не може да бъде избавена. От чисто военна позиция явно единствено това е пътят. Но това носи всички опасности на една европейска война, да не споделям огромна дума. Този риск няма кой да го поеме.

Трябва Украйна да бъде подпомагана с военни доставки, което не е присъединяване в самата война. Но в последно време виждаме и една ескалация в заканите на Путин - за него всичко към този момент е присъединяване във войната. Каквато и помощ да се окаже на Украйна, съветският президент счита, че страните към този момент са влезнали във война с Русия.

Какво значи в действителност този лист на неприятелските за Русия страни, в който влиза и Блгария?

Точно това - параноята, недоволството, гнева за това, че светът е застанал на вярната страна, на страната на справедливостта.

Но единствено дотук ли ще спре - с едно изложение на недоволство…?

Путин сподели, че се ползват противоположни наказания към Европейски Съюз, само че това е различен сюжет. Много дребна част от комерсиалния продан на Европейски Съюз е с Русия. Това е друга тематика, става игра на наказания сред двете страни - демократичния свят и Русия. Путин пробва противоположни ограничения и закани. Но значимото е друго - дали ще се изкуши да употребява нуклеарния си боеприпас, който е в нараснала бойна подготвеност.

Колко е допустимо това?

Струва ми се възможно. Може да се допусне прелъщение от приложимост на тактическо нуклеарно оръжие единствено върху съответна цел и то главно във връзка с Украйна, което ще е опустошително за региона. Затова се насочат тези закани, употребява се нуклеарното изнудване - с цел да остане Украйна без поддръжка, което също не може да се случи. Доставките на военна помощ би трябвало да не престават.

Ако Зеленски бъде свален в последна сметка по един или различен метод и бъде конфигуриран проруски водач на Украйна, спорът ще спре ли? Дали това не е цел на Путин.

Разбира се. То е пакет, в който няма условности - и се осакатява Украйна, и се подчинява популацията и се смачква, си поставя проруско държавно управление. Ще стартира революция в самата Украйна. Защото не трябва да има никакво население, че тези 44 милиона украинци няма да понесат да се наложи подобен марионетен режим. Те в никакъв случай не са успявали по света. Винаги идва вълната от вътрешната страна, която да изиска да ги отстрани. Това няма да подсигурява успокоение и превъзмогване на тежкия спор.

Дълго време ще гледаме какво се случва там.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР