Това заяви в ефира на NOVA NEWS бившият зам.-министър на

...
Това заяви в ефира на NOVA NEWS бившият зам.-министър на
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Ние сме на етап финална фаза на присъединяване към...

Това съобщи в ефира на NOVA NEWS някогашният зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

 

Според него има два вида конвергенция - ценова и подоходна.

 

„ България дали продължава да стои във валутния ръб, или влиза в еврозоната - механизмът е еднакъв. Икономиката би трябвало да е конкурентноспособна. Процесът на повдигане на цените е натурален, без значение дали и по кое време ще влезем в еврозоната. Това е натурален развой на развиване на стопанската система ”, безапелационен бе той.

От своя страна икономистът проф. Гарабед Минасян посочи, че включването ни към еврозоната не е въпрос на наше лично решение. „ Можем да изразим предпочитание, само че решението е на ЕЦБ и Европейския съвет. Имаме огромно предпочитание, само че това не е детска играчка. Вървим на правилото „ напред на маслините ”. Почти извънредно се приказва единствено за позитивния резултат от еврозоната, малко на брой приказват за рисковете ”, сподели още той.

 

По думите му ценовото ни ниво е с 20% по-ниско от новоприетите през последните години в еврозоната.

„ За 10 години те са повишили ценовото си ниво от 70 до 90%. Това е станало с по-висока инфлация при еднакъв валутен курс. Включени сме във закрепен режим. Присъединяването в еврозоната отстранява всевъзможни ограничавания и разликите се усещат доста по-ярко. Да чакаме, че инфлацията у нас ще бъде ниска, значи да предвидим ценовото ни ниво да остане най-ниско в Европейски Съюз, което е на процедура невероятно ”, изясни Минасян.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР