Това заяви в ефира на bTV Любомир Дацов, финансов експерт

...
Това заяви в ефира на bTV Любомир Дацов, финансов експерт
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Преговорите за пенсиите и доходите бяха пожелателни и без сметка

Това съобщи в ефира на bTV Любомир Дацов, финансов специалист и някогашен министър на финансите.

Той разяснява договарянията в бранш стопанска система и обществена политика сред евентуалните съдружни сътрудници в лицето на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " ИТН ". Те се организираха изцяло обществено, само че доста от икономистите обявиха, че в секторите " Икономика " и " Социална политика " всичко е по-скоро пожелателно. Сред предложенията е и повдигане на минималната работна заплата.

Според Дацов обаче това значи приближаване на нискоквалифицирания труд до този, който поставят хората с обучение. По думите му налице е редовно увеличение на минималната работна заплата през годините, което води до нарастване на нискоквалифицираната работна ръка.

" Става ли по-конкурентноспособна стопанската система? Това изяснява и инфлацията ", безапелационен бе още Дацов.

“В момента всички индикатори сочат, че за идната година не може да се приказва за рецесия и не е възможно България да е на недостиг. Онова, което би трябвало да се направи, е да има преход. Реалистични цели са за залагане на бюджет към нулата. Според мен това ще е вярната политика. Всяко едно изхвърляне сега като увеличение на минималната работна заплата е ненужно”, добави още Дацов.

Според него няма съображение да не се усилят пенсиите, тъй като това към този момент е гласувано в Народното събрание.

" Идващото държавно управление препотвърди равнището на приходите, въпреки че бе декларирано да паднат. Кризисната добавка за пенсионерите беше краткотрайна и трябваше да отпадне. Потвърди се това, че като вдигнеш едни приходи, не можеш да ги върнеш назад ", уточни още Дацов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР