Това заяви в ефира на btV Елена Поптодорова, бивш посланик

...
Това заяви в ефира на btV Елена Поптодорова, бивш посланик
Коментари Харесай

Поптодорова: ”Магнитски” е като камъче във водата. Трябва да започнем от записите, подръка са ни

Това съобщи в ефира на btV Елена Поптодорова, някогашен дипломат на България в Съединени американски щати.

По думите й е пристигнал моментът, в който страната ни може да потвърди, че пирема съществено признаците за корист с власт и обществени средства. Разследвания би трябвало да има в напречен прорез, а техен обект би трябвало да бъдат и дейностите на съветските служби на територията на Европейски Съюз.

ФрогНюз напомня, че неотдавна Чехия направи разкрития за връзката на сътрудници на ГРУ с взривените хранилища край Врбетице през 2014 година Същите сътрудници са били засечени и у нас и са посочени за причинители на покушението против оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Оказа се, че има връзка и с гърмежите, станали у нас преди години.

" Има въпросителни към гърмежите у нас. Дали става дума за подривни дейности? Прокуратурата чак в този момент търси отговорни. А 2012 година? Тогава имаше изгубени човешки животи. Това се архивира някъде като " естествено злополучие ". Има отвод от следствие на тъкмо такива дейности най-много от страна на съветското военно разузнаване. Балканите са доста значим подстъп за Русия. Ние сме мека зона, едва звено. Податливи сме, в това число и заради корупционни влечения ", уточни Елена Поптодорова.

В подтекста на случая с военния водач майор Валентин Терзиев, умрял преди дни по време на военно образование край Шабла, Поптодорова уточни - летателните часове са малко, а базата - остаряла.

" Пари за гориво няма. Как да се реализират летателните часове, когато не могат да покрият един наложителен най-малко? Милиарди са изтекли в една тройна енергийна яма, има неплатени налози, в това число от една огромна съветска компания - " Лукойл ". Ако тези пари отидат за укрепването на българската защита, страната ни няма да е в това положение ", уточни Поптодорова.

По думите й до тук се е стигнало най-много заради липса на дълготрайна тактика и обмисляне.

" Последната капка при случая с майор Терзиев бе, че стана ясно, че нямаме с какви уреди да правим издирването на водача. Драмата е дългогодишна и тежка. Постоянно получаваме статистики на кое тъкмо последно място сме. България трагично е изостанала. Не може да се случи всичко, за което се приказва с такива платформи - най-новото е от 80-те година на предишния век. Проста аритметика - 40 години са остарели ", изясни Поптодорова.

Според нея страната ни се движи по " латентна линия, която се пробва да задържи инерцията от предишното ". Това е и повода към момента армията да лети на МиГ.

" Има твърдоглавие против това внезапно и еднопосочно България да премине и в софтуерната зона на НАТО. Помните драмите около избора на Ф-16 ", напомни Поптодорова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР