Това заяви в ефира на bTV Диян Стаматов, директор на

...
Това заяви в ефира на bTV Диян Стаматов, директор на
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Намираме се в ужасен образователен локдаун

Това съобщи в ефира на bTV Диян Стаматов, шеф на 119. СУ “Акад. Михаил Арнаудов “ в София.

Той разяснява и концепцията образователната година да стартира 2 седмици по-рано от нормалното - на 1 септември. Според него това е печеливша тактика, от която печелят най-вече учениците. За да се случи това обаче би трябвало да бъдат модифицирани образователните проекти и да се почисти непотребната материална част в учебниците.

Днес в някои учебни заведения в класните стаи се върнаха по-големите възпитаници. Условието за връщане на по-големите възпитаници е или 50% да имат документ, или 50% да са оповестили, че желаят да се тестват. Тестове има за по-малките деца, само че за огромните възпитаници въпросът към момента не е обяснен. Появиха се хрумвания учебните заведения сами да заплащат щадящите проби, само че съгласно Стаматов доста малко образователни заведения са подготвени на това. Има и предложение това да се финансира от родителите, само че шефът на 119-то СУ е безапелационен, че това крие опасности, изключително във време на рецесия.

“Тестването би трябвало да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче би трябвало да създадат антигенни проби единствено в лаборатория, в която те преценяват, с цел да показват документ. Ако тяхното образуване е задоволително ясно и планувано, тогава шефът би могъл да се обърне към лаборатория, с цел да понижи цената на теста. Това обаче е едно договаряне напълно на търговски принцип и още веднъж средствата би трябвало да бъдат предоставени от самите родители “, изясни Диян Стаматов.

“9% от учениците са имунизирани, към 3-4% имат антитела, към 4-5% са преболедували и към 10-15% имат опция да организират тестване със лични средства. Това е един дребен %, само че не би трябвало да се не помни, че тези проценти са променливи, а когато стартира образователен развой, той не може да бъде лъкатушещ “, уточни Стаматов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР