Това заяви пред NOVA News ген. Димо Гяуров, бивш директор

...
Това заяви пред NOVA News ген. Димо Гяуров, бивш директор
Коментари Харесай

Димо Гяуров: МВР и ДАНС могат да помогнат да се избегне ескалация с РСМ

Това съобщи пред NOVA News ген. Димо Гяуров, някогашен шеф на Национална разследваща работа.

 

" Най-голямата неточност, която направихме, беше да се държим на висота. Да си мълчим, 20 години да поносим белите на по-малкия брат. Дойде време да обърнем палачинката. През последните 34 години македонските дипломати вървяха из европа с " досие ", изпълнено с черни краски във връзка с България. Време е и ние да приказваме за кражбата на история и издевателството над българи в Македония ", счита Гяуров. 

 

По думите му Брюксел не ни схваща, а може и да не ни има вяра.

 

" Наблюдавахме серия от много несъответстващи дейности на водачите на Северна Македония по проблема " Пендиков ", като се стартира от президента. Той направи заплашителен гаф, като предложи да се обявяат за личност нон грата представители на Екологичен потенциал, дипломати и други българи. Пендаровски сякаш по-късно се разграничи от своето предложение. Трябва да се подхващат ограничения, които да са добре разбрани както от македонците, по този начин и от европейците. От години и у нас, и в РСМ има политически сили, които се възползват от патриотизма на българите, в действителност опорочиха концепцията за национализъм ", разяснява той. 

Според него отговорност имат и двете страни. 

 

“Ако се стигне до ескалация, нито България, нито РСМ ще извлекат дивиденти. На база на възмущението на народа ще позволим да се набие чеп посред ни. Не бива да чакаме радикална смяна оттук насетне. За момента Външно министерство работи съответно на обстановката. Спиране на междуправителствени планове е оттатък границите на рационалното ", съобщи генералът.

 

По тематиката с изпращането на танкове за Украйна ген. Гяуров смята, че ще бъдат изпратени към края на годината. 

 

" Поне 2-3 месеца са нужни за интензивно образование, би трябвало да се обезпечат поддръжка и поправки. Целта на изпращането на танкове е явен политически жест, показващ, че Европа стои компактно зад Украйна ", уточни Гяуров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР