Това заяви пред ФрогНюз проф. д-р Румен Драганов, председател на

...
Това заяви пред ФрогНюз проф. д-р Румен Драганов, председател на
Коментари Харесай

Румен Драганов пред Фрог: Около 70 000 българи ще посрещнат Нова година в чужбина. 6000 ще бъдат на екзоти...

Това съобщи пред ФрогНюз проф. доктор Румен Драганов, ръководител на Института за разбори в туризма.

 

Тенденциите, които могат да се откроят в туризма през 2022г. са свързани с:

 

● След Ковид-кризата от 2020-2021г. огромната част от българите преоткриват доста кътчета в страната, които посещават;

 

● Годината е била извънредно сполучлива за българския входящ туризъм поради възобновяване на чартърните полети с европейските и отвън европейските страни;

● Близо 70 000 българи ще посрещнат Нова година в чужбина. Около 6000 от тях ще посетят екзотични дестинации. Те ще пътуват до: Северна и централна Африка, Карибският басейн, Средният Изток;

 

● Очаква се доста българия да посетят за Нова година своите близки в страните от Европейския съюз, както и сънародници, които живеят в Общността да дойдат в България;

● Българите пътуват по-често, само че по-късо като дълготрайност, т.е. тяхната почивка е с период от 3-4 дни;

 

● Най-предпочитани от българите са: СПА, културния и историческия туризъм. Сънародниците ни избират хотели, които разполагат с басейни с минерална, както и с елементарна вода. Те оферират морски изобретателни занимания, както и зимни такива;

 

● Наблюдава се развиване на туризма в Западна България, където до момента не е имало разцвет в този сектор;

 

● Голяма част от сънародниците ни посещават и реновират остарели наследствени парцели, които имат от своите предшественици – родители, баби и дядовци. Най-много наследствени парцели се реновират в: Трън, мине се през цяла Южна България до Странджа Сакар в с. Бръшлян, както и в Северна България – от Видин до Силистра;

 

● За втори дом българите си купуват най-вече жилища по южното черноморие. Това са: Слънчев бряг, Поморие, Приморско, Ахтопол, Китен, Царево. Предпочитани са другите планински обитаеми места или такива с минерални води. Това са: Велинград, Сапарева Баня, Хисаря;

 

● Най-предпочитаните летни дестинации за туризъм в България са морето и планината. Най-предпочитаните летни дестинации в чужбина са Турция и Гърция, Балканите и  страните от Европейския съюз;

 

● Най-търсени дестинации в чужбина от сънародниците ни са прилежащите страни като: Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния;

 

● Войната в Украйна няма съществено отражение върху българския туризъм, в противен случай регистрира се нарастване на пътуванията към България, даже през месеците октомври и ноември.

 

● Реализираните пътувания на българите при започване на годината са сред 100 и 140 000  средноседмично и уикендово към разнообразни места в България. В средата на лятото тези пътувания са надхвърлили 280 000 в края на седмицата.

 

● Очаква се до края на годината броят на сънародниците ни, които пътуват в България през 2022г. да надвиши 21 милиона. Активната част от популацията, която избира този тип туризъм е към 3.5 млн. души. Над 6 млн. сънародници са излезли в чужбина;

 

Ето цялото изявление с проф. доктор Румен Драганов, ръководител на Института за разбори в туризма

 

Кои са най-предпочитаните дестинации за пътешестване от българите през 2022г.?

 

2022г. минава извънредно добре във връзка с вътрешния пазар след Ковид-кризата от 2020-2021г. Видяхме, че огромната част от българите преоткриха доста кътчета в страната, които посещават. Върнаха се към остарели парцели. Реновираха остарели парцели, които са от техните предшественици – родители, баби и дядовци.

 

2022г. открои наклонността на много интензивно пътешестване още през цялото време на годината. Това се открои през месеците януари, февруари, март. Реализираха се сред 100 и 140 000 пътувания средноседмично и уикендово към разнообразни места в България. В средата на лятото тези пътувания надвишиха 280 000 в края на седмицата.

 

Освен втори дом българите търсят и къщи за посетители, вили, дребни фамилни, както и корпоративни хотели. Търсят настаняване в базата, която предлага три.четири-пет звезди. Най-търсени са СПА-хотелите. Тези, които оферират топли минерални води и кали, както и тези, които оферират културни атракции и разнообразни спортни занимания, каквито са зимните ски центрове и морският летен и изобретателен туризъм по плажа. Прави усещания, че продължава строителството на басейни с минерална, както и с елементарна вода в съвсем цялата страна, в това число в планините. Това са: Елена, Трябва, Севлиево, Габрово, Чифлика с топлите минерални води, даже на всички места в Балкана.

 

Наблюдава се развиване в тези региони, в които до момента нямаше развъртян туризъм като да вземем за пример Западна България. Виждаме какво се случва в Белоградчик с музикалните празници, които провежда Софийската опера и балет също и ред други предложения, които са свързани с предлагането на винени артикули и на културния туризъм. 

В кои кътчета на страната най-вече се реновират наследствените парцели?   

 

Те са ситуирани в цялата страна, които са от предците им. Като се стартира от Трън, мине се през цяла Южна България до Странджа Сакар в с. Бръшлян. Абсолютно същото се следи и в Северна България – от Видин до Силистра. Ако човек мине по вторичен и незначителен, а не се движи по основен път, ще мине през обитаеми места. Виждате, че колите транспортират хладилници, печки, перални, на всички места има поправки, карат се тротинетки. Това преди не се е случвало. В обществените мрежи също се следят фотоси, които са свързани с реставрация на домове. Това са: навеси, тераси, каменни стени, герани, т.е. всичко, което може да се възвърне се разгласява и ние виждаме, че има интензивно строителство през 2021г. и най-много през 2022г.

Казахте, че доста българи влагат във втори дом. Кои са най-предпочитаните обитаеми места за този тип инвестиция?

 

Големият интерес към втори дом е обвързван на първо място с морето. Това са огромните туристически комплекси. Хората си купуват жилища в: Слънчев бряг, Златни пясъци, към гр. Варна също, само че и дестинации, които са свързани с Южното черноморие. Това са: Поморие, Приморско, Ахтопол, Китен, както и до Царево. Апартаментните комплекси са желани в разнообразни планински обитаеми места или такива, които са с минерални води. Това са: Велинград, Сапарева Баня, Хисаря и други Изкупиха се доста от къщите и се подвигнаха цените към огромните градове: София, целият южен скат на Стара планина. Там се строят също затворени комплекси и вили. Има също реставрация на къщи. Цените на тези парцели също се покачиха.  

 

Освен в България, кои са най-предпочитаните места, на които нашите сънародници ще бъдат за Нова година?

 

Близо 70 000 българи ще посрещнат Нова година в чужбина. Около 6000 от тях ще посетят екзотични дестинации. Те ще пътуват до: Северна и централна Африка, Карибският басейн, Средният Изток, както и всевъзможни други места, които се оферират в проведени туристически пътувания.  

 

Очаква се до края на годината броят на сънародниците ни, които през 2022г. пътуват в България да надвиши 21 милиона. Това значи, че дейната част от популацията, което избира този тип туризъм, е към 3.5 млн. българи. Те пътуват приблизително сред четири-пет пъти. В същото време българите, които са излезли в чужбина през 2022г., е над 6 млн.  Отново има повтаряемост на тези пътувания. Има българи, които пътуват неведнъж в чужбина. Има такива, които пътуват по един път.

 

Хората са многостранни в своите желания. Най-търсени са прилежащите страни като Турция. Там сме очевидци на огромен шопинг, защото медикаментите са три пъти по-евтини. В същото време има пътувания към Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния.

 

Ние се сродихме с доста европейци. Наблюдава се наклонност на подписване на бракове от студенти. Има доста българи, които живеят в страните от Европейския съюз (ЕС). Всяка Нова година имаме този тип туризъм. Той  обвързван с посещение на близки родственици и другари. Той е в двете направления – българи, които отиват в страни от Европейски Съюз и сънародници от Общността, които идват в България, с цел да посрещнат Нова година.

Кои бяха най-предпочитаните летни дестинации в България и в чужбина?

 

Най-предпочитаните летни дестинации бяха морето и планината. Всички, които са от морето, от Варна, отиват в гр. Елена. Тези, които са от вътрешността на страната отиват на море. Варненци по-рядко вървят на море през лятото. Всички българи имаха доста интензивни пътувания. Има смяна в структурата на пътуванията – българите пътуват по-често, само че по-късо, т.е. за по 3-4 като употребяват: морето, планината и СПА-центровете, както и места, които оферират културен или исторически туризъм, също и всевъзможни други, които са свързани с рискови спортове, които са свързани с морските и планински дестинации.

 

Най-предпочитаните летни дестинации за българите през 2022г. в чужбина преди всичко е Турция, следва Гърция, след това са останалите балкански страни, където има многократни визити. Следват страните от Европейския съюз, където пътуват над 40% от сънародниците ни, както и други страни в света.

Каква беше 2022 година за българския туризъм?

 

Тази година беше извънредно сполучлива за българския туризъм във връзка с входящия туризъм откакто се възвърнаха чартърните полети с европейските и отвън европейските страни. Това са Англия, Израел и ред други дестинации.

Като данни ние се движим с към 15% по-малко от 2019г., която се счита за върхова в туризма преди пандемията от Ковид-19. Очакваме през 2024г. секторът да се възвърне напълно като пътувания към България като брой туристи.

 

Как войната се отрази на туризма – отхвърли ли туристите от избрани дестинации или в противен случай?

 

Колкото и необичайно да звучи войната няма съществено отражение върху туризма. Спиранията на пътувания към Русия и Украйна, както и в този район също така усилиха пътуванията към България. Това се следим във връзка с културния туризъм в градска и историческа среда. Ние в никакъв случай не сме имали толкоз доста туристи през месеците октомври и ноември в предходните върхови години. Те идват от Европейския съюз. Това са жители на Испания, Италия, както и южните дестинации. Има огромно нарастване на туристи от Скандинавските страни, също Франция, Австрия, Швейцария, Бенелюкс.  

 

Сега, в резултат на затваряне на дестинации и посоки, виждаме, че има засилен интерес към една мирна страна, каквато е България. Определено имаме проблем с немския пазар, където има медийни изявления, които са свързани с близостта на България до войната. Това дефинираме като причина за понижаване на броя на немските туристи.      

 

Интервю на Ирина Тодорова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР