Това заяви пред ФрогНюз финансистът Левон Хампарцумян. Повод за коментара

...
Това заяви пред ФрогНюз финансистът Левон Хампарцумян. Повод за коментара
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян пред Фрог: Всички опити да се администрират цени са безплодни и вредни

Това съобщи пред ФрогНюз финансистът Левон Хампарцумян. Повод за коментара му е показаният от служебното държавно управление проектобюджет с недостиг от 6.4%.

 

Ето и цялото изявление:

Служебното държавно управление показа проектобюджет на страната с 6,4 % недостиг. Възможно ли беше да се вдигнат ставки по Данък добавена стойност, които бяха понижени поради пандемията и по този начин дефицитът да бъде по-малък?

За мен унифицираната ставка за Данък добавена стойност е по-лесна за администриране, понижава опцията за измами и няма причина в естествена обстановка (а ние сме в обстановка, която се нормализира), да се ползва. Още повече видяхме, че това не докара до понижаване на цените. Така че успеваемостта й е противоречива.

 

Що се отнася до недостиг от 6,4 %, това е по-скоро сигнал, че в случай че не се направи нещо с разноските, то парламент или едно постоянно държавно управление, в случай че си гледат работата, ще би трябвало да овладеят това състояние, с цел да може вероятно да понижат недостига.

 

Мисля също, че дотациите за бизнеса в най-общия случай са нездравословни. Когато сме в сериозна обстановка - война, Коронавирус рецесия, това е метод да си купим в допълнение време за взимане на рационални решения.

 

Но не трябва да се трансформира в стероид или някакъв тип опиат за бизнеса, тъй като така  му отслабват силите за конкурентна битка.

 

И това го виждаме. Забраняваме импорт на храни, също със противоречив резултат. Така хората, които да вземем за пример мислят, че ще си продадат зърното по-изгодно, се радват. Но от другата страна - производителите на олио скочиха.

 

Тоест всички опити да се управляват цени са безплодни и в множеството случаи - нездравословни.

 

Добрата вест е в действителност, че този бюджет е план, който занапред ще се проучва, ще се гледа в комисии и тн. Най-вероятно ще се вкарат по-рационални детайли в него.

Този проектобюджет отдалечава ли ни повече от Еврозоната?

 

Този напряко ни не разрешава да влизаме в Еврозоната, по този начин както е написан. Няколко десети от % биха могли да бъдат преглътнати, само че съвсем двойно повече проценти над границата от 3%, не е добра концепция.

 

И по принцип не е добра концепция да вървиме напред с дефицитни бюджети. В задоволително дълъг интервал от време те водят единствено до основни компликации.

 

изявление на Росица Николаева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР