Това заяви пред ФрогНюз анализаторът Осман Октай ден след изборите

...
Това заяви пред ФрогНюз анализаторът Осман Октай ден след изборите
Коментари Харесай

Осман Октай пред Фрог: Шансът на Борисов за кабинет е с коалиция “Магнитски”

Това съобщи пред ФрогНюз анализаторът Осман Октай ден след изборите за 49-то Народно заседание. 

Ето и цялото изявление: 

Господин Октай, още преди към месец дадохте прогноза за резултатите от изборите. Предвиждахте победа на “Продължаваме Промяната ”, само че и срив в поддръжката по отношение на “Български напредък ”. Каква е равносметката Ви от този избор? 

 

Хартиената коалиция приготви изборите и ги открадна успеха на “Продължаваме Промяната ”. Когато обширно проучваме изборните региони и секции, виждаме, че в огромните градове - София, Пловдив и Русе, ГЕРБ не могат да управляват този развой и фалшифицират хартиените бюлетини. Интересно е да забележим какъв брой ще бъде броя на недействителните бюлетини. Важно е да разберем това. 

Имаше огромен безпорядък. В Пловдив имаше ужасно доста сбъркани протоколи. 

 

Това беше квалифициран и издирван безпорядък и навръх това заложиха, с цел да могат да управляват както корпоративния, по този начин и купения избор в избрани райони и квартали на страната. Виждаме, че Движение за права и свободи добре са работили във Видин, Враца и Монтана.

 

Не инцидентно там нямаше доста акции на полицейските служби. Голяма част от престъпния контингент под контрола на полицейските служби са деятели на Движение за права и свободи и са недосегаеми, тъй като като такива Движение за права и свободи имат искания, че те са длъжни да вършат предизборна акция. 

 

Особено отчетливо беше на тези избори, че имаше към 20 партии и обединения, регистрирани на тези избори, които бяха финансирани от ЦИК и им беше предоставено задоволително обществено телевизионно време. Направи усещане на всички, че те задоволително време получиха и плюеха единствено по “Продължаваме Промяната ”. Включително някогашни съдружни сътрудници на ръководството на Кирил Петков. Цялата предизборна акция бе ориентирана да дискредитира обединяването ПП-ДБ. Обвиняваха ги за всички грехове, които може да има в България за последните 30 година Това е една от аргументите да носят негативите на този избирателен развой.

Виждате ли съгласуваност сред Министерство на вътрешните работи и “акциите ” против пазаруване на гласове и ГЕРБ, които завоюваха изборите? 

 

Президентът и неговият кръг е напълно различен център на задкулисието, който преследва напълно друга цел - бъдещи политически планове и дискредитиране на парламентаризма и партиите. Той и министрите му, в това число служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, преследваха една единствена цел - колкото се може по-малко гласоподаватели да гласоподават и колкото се може повече да ощетят обединяването на смяната с демократичните сили. 

 

Разглеждам смяната от протестната акция на младото потомство през 2020 година Тази протестна вълна смущава цялото задкулисие в България и всички центрове на задкулисието. Върху тази протестна вълна се качи президентът Румен Радев и завоюва изборите. Качиха се Николай Хаджигенов и Арман Бабикян и в този момент ги няма. След това Слави Трифонов и “Има подобен народ ” завоюваха изборите на тази вълна и когато ги разочароваха, бяха зачеркнати. Ако “Продължаваме Промяната ” и “Демократична България ” изневерят на упованията на тази вълна за смяна и те ще бъдат зачеркнати като бъдеща политическа вероятност и ще се появи последваща младежка сила на смяната. 

По какъв метод може да се случи това? 

 

Ако вероятно създадат това, което направи президента - когато седна на софрата със подмолните представители. 

Тоест в случай че седнат на една маса с ГЕРБ? Вече се появи информация, че са съгласни да си приказват. 

 

Те може и да си поговорят, само че няма да се прегърнат. Малко зложелателствам, че не са първа политическа мощ. Ако ПП-ДБ бяха първа политическа мощ, офанзивата против тях щеше да продължава, че са безотговорни и не вършат всичко допустимо, с цел да създадат държавно управление. Че не вършат никакъв компромис да се прегърнат със задкулисието и хората, посочени по “Магнитски ”. Радвам се, че не са и ГЕРБ ще получи мандата. 

 

Борисов обиколи цяла България, сподели какъв брой е виновен и по какъв начин единствено той ще предложи държавно управление. Неслучайно организираха срещи в дома на Харалан Александров представители на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и “Български напредък ”. 

Вие казахте и при нас, че партията на Стефан Янев няма да влезе в Народното събрание и тази сметка ще излезе крива. 

 

Да. Сега Борисов е на пангара, тъй като би трябвало да предложи кабинет вид “Габровски ” като съм уверен, че ще получи поддръжката и на Българска социалистическа партия, и на Движение за права и свободи. Единственото опрощение на Борисов ще е, че не е в коалиция и не може да спре някой да поддържа формулата му за ръководство. Но той помни, че една такава прегръдка на Национална движение „Симеон Втори", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - така наречен “Тройна коалиция ”, изхвърли царя и Национална движение „Симеон Втори". Само това го въздържа - по какъв начин да оцелее политически в бъдеще и по какъв начин да се измъкне от мандата, който ще получи.

 

Обединява ги другият подмолен център - този на президента. Те желаят безусловно да лишават властта на този център. Ако по времето на Борисов имахме премиерска страна, в този момент имаме президентско ръководство на страната. Радев даже прекомерно доста показва своята власт. Това нервира доста браншове. Единствената причина в 49-тото Народно събрание да има държавно управление ще е тази - да лишават на Радев властта. 

Тоест ще има държавно управление? Прогнозирахте, че по всяка възможност ще отидем на нови избори - или през лятото, или наесен, само че няма да има избори 2в1. 

 

Това е възможност. Слушам в този момент щатните анализатори от малките екрани, че има огромна възможност Борисов да не рискува с такава “самоубийствена ” поддръжка от страна на Българска социалистическа партия и започнаха да приказват за летни предварителни избори. Започнаха да стартират и версия президента да изтегли локалните избори за лятото. Радев не може да редуцира мандата на кметовете, няма такива пълномощия. Местните избори са в края на октомври, когато изтича мандата на кметове. Избори 2 в 1 не са в полза на президента. Освен това, посредством следен и корпоративен избор се прави всичко допустимо партията, която желае референдум за президентска република, да участва в Народното събрание. 

Контролиран и корпоративен избор или ниска изборна интензивност вкараха Има Такъв Народ в Народното събрание? 

 

Ниската изборна интензивност и тези гласоподаватели, които са взели участие в изборите, само че са дали своят вот с “Не поддържам никого ”. Второ, на предишните избори корпоративният избор на компании към Христо Ковачки вкараха “Български напредък ” в Народното събрание. Сега обстановката се повтаря около Има Такъв Народ. 

Те ще бъдат ли фактор в сегашния парламент? 

 

Полагат се всички старания да участват в идващия парламент с една цел - да са представители от трибуната на Народното събрание, които дискредитират парламентаризма и приканват за президентска република. Затова Радев желае Има Такъв Народ там. Друго е непрекъснато от трибуната някой да облъчва всички българи с тази концепция - че Народното събрание и партиите нищо не костват. Дори това, че няма да може за следващ път да се сформира държавно управление, работи за една такава бъдеща формула. 

Изглежда по този начин, че без значение от развоя на събитията, Радев е печелившият от обстановката. 

 

Радев и бъдещото президентско ръководство на страната са най-големият печеливш от изборите.

Ще има ли такова? 

 

Мисля, че Радев ще загуби тази борба. У нас няма условия за такова. Едноличното ръководство на Борисов отврати доста хора. Сега е същото. Борисов да си извърши обещанието и да направи всичко, с цел да има държавно управление. Много бих желал Корнелия Нинова да го пържи на муден огън всяка седмица.

Няма ли това да е вреда и за самата Корнелия Нинова? 

 

Българска социалистическа партия са на ръба на оцеляването сега. Нинова няма към този момент ход, тъй като ще падне в пропастта. Нищо към този момент не й прави работа. Единственото печелившо за нея е да се направи като Райна Княгиня и да тръгне да избавя България от този безпорядък и да се всеотдайност. Така ще наподобява ролята й, както направиха с хартиената бюлетина. На Движение за права и свободи доста им текат лигите. Нищо чудно да създадат коалиция “Магнитски ”. Това е единственият късмет. 

 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР