Това заяви пред Дарик радио адв. Николай Хаджигенов, депутат от

...
Това заяви пред Дарик радио адв. Николай Хаджигенов, депутат от
Коментари Харесай

Адв. Хаджигенов: Без съдебна реформа имаме Борисов, Гешев и бухалки. Това е

Това съобщи пред " Дарик радио " адв. Николай Хаджигенов, народен представител от групата на " Изправи се! Мутри вън! " в 45-тото Народно заседание.

Хаджигенов засяга абсурда, разиграл се преди няколко дни. Става дума за решението " тримата огромни " в правосъдната система да бъдат привиквани на всеки три месеца в Народното събрание, където да се регистрират. Първоначалната концепция бе това да е годно единствено за основния прокурор, само че след това бяха пришити и фигурите на ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд. Решението бе признато, а за него гласоподаваха и трите " систематични " партии - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Остро реагира Борисов, който съобщи - юристите на мутрите желаят съдиите да им се регистрират по каузи. Важно е да се означи обаче, че това не е напълно по този начин, а две адвокатски колегии реагираха остро против изявлението и излязоха с позиции още през днешния ден.

" Партиите на статуквото”, както са известни в пространството на часа се сплотиха и прегърнаха концепциите на Борисов и ГЕРБ, че видите ли “тримата огромни - ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор са дружно. Не са. Съдът е съдия, а прокуратурата - страна. Доколкото основният прокурор носи отговорност за следствия, с негов автограф става всичко в прокуратурата и без негово познание не се случва нищо. Шефовете на Върховен административен съд и Върховен касационен съд са админи, какво ще ги питаш? Питай си съответния арбитър. Освен това е написано в Конституцията - основният прокурор е задължен да дава доклад, ръководителите на основните съдилища не са ", изясни и самият адв. Хаджигенов.

Той дефинира казаното от Борисов като " примитивна агитация " и нормална неистина, която е изцяло целенасочена - това е удар против юристите и е изрично погрешно.

По отношение образуване на бъдещо държавно управление към мандата на " ИТН " Хаджигенов уточни - групировката би подкрепила три простички неща - правораздаване и господство на закона, независимост и народна власт.

" Въртя се постоянно към правосъдната промяна, тъй като без нея имаме Бойко, Гешев и бухалки. Това е ", разяснява още Хаджигенов.

" Мажоритарните избори е ги поддържаме и се знае през цялото време. Още тогава се разбрахме, когато си говорихме, че на това не му е момента. Според мен президентът не сподели, че няма да бави, а тъкмо противоположното: Ще ви дам време, с цел да може да си говорите умерено и да се разберете. За първите няколко дни в Народното събрание успяхме да завъртим машината и лека бавно новите ще осъзнаем, че имаме потребност от някакво време, тъй като не става незабавно. Има периоди, които би трябвало да се съблюдават ", уточни Хаджигенов.

По думите му струпване с президентските избори през есента е проблем, който изисква доста деликатна преценка.

" Не съм сигурен какъв брой печеливш ход би било. От друга страна - колкото повече работим, толкоз повече неща можем да свършим. За 5 месеца можем да свършим значително неща. Бих предпочел, не че от мен зависи, един прозорец до края на годината. Ако държавно управление се сформира, би могло да се реши обективно има ли смисъл да продължи, или не. Да се създадат умерено нови избори ", счита още Хаджигенов.

" За измененията в Изборния кодекс има неистови писъци, които се видяха и през вчерашния ден при гласуването на плановете. Когато се приказва за поща, става дума за пощенски оператор. Само в България имаме несъмнено няколкостотин. Не става дума за “Български пощи”, само че те не работят по никакъв начин неприятно. Те работят задоволително добре - постепенно, само че несъмнено. Видеонаблюдението е пъклен значимо. Реват от статуквото, тъй като с гласуването по пощата не могат да въздействат, с видеонаблюдението завършват изборите измами. Имаха хакери… плакаха на Правна комисия, а през вчерашния ден късаха ризи от трибуната на Народното събрание ", разяснява депутатът.

Той съобщи още, че работата на парламентарната комисия по проверка на ръководството на Борисов е значима, само че каквото и да се откри, всичко би трябвало да отиде в прокуратурата, а тя има потребност от промяна.

" Това е повода, заради която желаеме повече време - не, тъй като няма да влезем в новия парламент ", изясни още юристът.

Хаджигенов разяснява и вчерашната акция в " Булгартрансгаз ", която провокира остра реакция от страна на ГЕРБ, траяла и през днешния ден. Борисовите депутати желаеха оставката на Манолова като ръководител на Комисията по проверката.

" Това през вчерашния ден в “Булгартрансгаз” трябваше да бъде направено. Мая Манолова, несъмнено, се носи начело като воин на Дьолакроа, само че след нея е цялата комисия - т.е. има хора от Българска социалистическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ. Тоест - още веднъж висша форма на цивилен надзор. Да, има детайл на цирк, само че той е неминуем за жалост. Бих предпочел ефикасна народна власт, само че ние още нямаме такава. И в случай че би трябвало да има някой, който да вее байрака най-отпред, значи това е разновидността, даже това да е Мая Манолова ", съобщи Хаджигенов.

По отношение на мораториума и желанието на ГЕРБ в понеделник да насочат искане до Конституционен съд решението на Народното събрание да бъде оповестено за противоконституционно, Хаджигенов уточни:

" Не е ясно дали мораториумът ще падне. Щеше, в случай че беше изработен по този начин ad hoc от трибуната първия ден. Това, което направихме оня ден, би трябвало да издържи. Конституционен съд не е същински съд по смисъла на съдилищата. Тия политически квоти е идващото, което би трябвало да променим, тъй като това не е неутрален съд ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР