Това заяви пред bTV капитанът на кораба “Царевна”, блокиран в

...
Това заяви пред bTV капитанът на кораба “Царевна”, блокиран в
Коментари Харесай

Капитанът на “Царевна”: Никой не се е качвал да ни заплашва

Това съобщи пред bTV капитанът на кораба “Царевна”, блокиран в пристанището на Мариупол.

“Безопасната евакуация допуска напредване на екипажа по принцип от трапа на кораба до качването на хората на някакво транспортно средство, което ще обезпечи сигурността. В случая няма никакъв въпрос за никакви транспортни средства в региона на пристанището, тъй като не се позволяват. И за тази цел екипажът би трябвало да върви до някъде, на своя отговорност и по свое предпочитание, отвън региона на врата, с цел да бъде извозен”, добави той.

Капитанът на плаващия под малтийски байрак транспортен съд съобщи, че един от моряците е решил на своя отговорност да напусне плавателния транспортен съд независимо. Той не е изчакал връзката с външно министерство.

“Той отиде в зоната и се върна с информация, че военните са му предали, че имаме един час прозорец да се изтеглят хората от борда. След като момчетата видяха, че той отиде и без да бъде стрелян се върна, заяви им, че има доста малко време и екипажът взе доста бързо решение. Искаха по избор да изоставен кораба и си проведоха подготовката и доста бързо се изнесоха с бяло знаме и по инструкциите на външно министерство за вдишване на пътя за безвредното място”, изясни капитанът.

Схемата за вероятно извеждане на моряците се прави от 13-ти март, изясни още капитанът на “Царевна”.

“В тези моменти, когато вероятно имаше подготвеност от външно министерство, тогава ситуацията беше извънредно тежка. Тогава никой не се съгласи от екипажа да чака евакуация и към този момент тука последните дни, когато беше по-спокойно и като видяха, че морякът, който слезе от кораба по лично предпочитание се върна, незабавно се съгласиха”, уточни още капитанът.

“От първия ден на 13-ти март, е премиера и представители на ситуационния център, по два-три пъти дневно се чуваме с тях. Питат по какъв начин са военните дейности, има ли мъртвило, екипажът по какъв начин е, има ли предпочитание от нас за евакуация. Последната седмица взе да утихва обстановката и хората получиха доста самочувствие, другояче бяха доста подтиснати на борда”, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР