Това заяви пред bTV Иво Мирчев от Демократична България. Повод

...
Това заяви пред bTV Иво Мирчев от Демократична България. Повод
Коментари Харесай

Иво Мирчев: Очаквах президента да попита Путин защо спря газа, не да се обърне към кабинета

Това съобщи пред bTV Иво Мирчев от " Демократична България ".

Повод за коментара му е вчерашната ескалация на политическата сцена у нас след размяната на остри реплики сред " Дондуков 1 " и " Дондуков 2 ". Държавният глава Румен Радев изиска от държавното управление да изясни на обществото чии ползи пази, а кабинетът отсече - позицията на президента за изпращането на военна помощ за Украйна е позорна. Междувременно Корнелия Нинова попита Радев по какъв начин се е стигнало до метаморфозата от вдигнат пестник до " цялостен синхрон с Борисов ".

Мирчев е безапелационен - страната ни може да се оправи със прекъсването на газа от " Газпром ". По подобен сюжет изпълнителната власт работи още от декември месец и приоритет №1 е било гарантирането на различни количество.

" От декември приоритет №1 беше обезпечаване на различни трасета. Това е повода 24 часа по-късно никой да не е с нарушени доставки. Няма да има нарушение на доставките, ще има контрактувани такива и на общоевропейско равнище. Не бива да има терзания. Вчера Гърция разгласи, че ще ни помогне. След срещата в Брюксел ще стане ясно, че в действителност цената няма да е много по-различна от тази, която беше по контракта с Русия. България ще продължава да има газ. Проблемът е, че доста дълги години ни е втълпявано, че не можем без съветски газ. Големият проблем би пристигнал, в случай че внезапна спре газа за цяла Европа. Тогава чисто физически ще е мъчно да се достави газ ", уточни Мирчев.

По думите му повода България и Полша да са първите ударени от сходен фрапантен ход от страна на Русия е фактът, че двете страни първи трябваше да платят по новия метод - с рубли, както изиска Русия за " неприятелските " за Кремъл страни.

" България и Полша първи трябваше да платят по новия метод. Изпратихме питане за повече детайлности към това заплащане, а също така има решение на Европейска комисия, съгласно което заплащането в рубли нарушава глобите по отношение на Русия. Легендата, която от дълги години Путин и “Газпром” постановяваха, че са благонадежден снабдител на газ за Европа, рухна. Няма и диверсификация. Години наред България се навеждаше пред “Газпром” и съветските ползи.Платихме 3 милиарда лв., с цел да може този газопровод да заобиколи Украйна. Това е в услуга не на диверсификацията, а с цел да може Путин да заобиколи Украйна ", изясни Мирчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР