Това заяви пред bTV бившият служебен министър на правосъдието и

...
Това заяви пред bTV бившият служебен министър на правосъдието и
Коментари Харесай

Янаки Стоилов не иска да гадае какво ще се случи с искането за освобождаването на Гешев

Това съобщи пред bTV някогашният длъжностен министър на правораздаването и сегашен парламентарен арбитър проф. Янаки Стоилов.

Коментарът му идва след вчерашното решение на Конституционен съд, с което стана ясно, че правосъдният министър има право да желае от Висшия правосъден съвет да започва процедура за предварителното преустановяване мандата на основния прокурор. Ново искане ще бъде импортирано напълно скоро.

Стоилов приветства решението на Конституционен съд.

" Решението на Конституционния съд демонстрира, че Конституцията живее и нещо, което е записано в нея предвид на практиката, демонстрира своите действителни измерения. Аз не считам, че основният прокурор би трябвало да бъде обявяван за нарушител, с цел да се реши дали той дава отговор или не на избрани високи стандарти ", уточни Стоилов.

Според него е добре, че министър председателят Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

" Петков и Бориславова би трябвало да се явят. Явно това е част от различен, по-голям сюжет и двете страни се пробват да запазят или разширят позициите си. Проблемът с корупцията е значим и изострен за България, само че с изключение на престъпната корупция, ние имаме и легална такава - хората във властта толерират посредством управнически решения. Призовавам държавното управление да пресича корупционните практики и законите, които я вършат допустима ", изясни Стоилов.

" Трябва да се направи здрава основа за проблемите в правосъдната система. Добре е, че има такава краткотрайна комисия за промени в Конституцията, само че това не е лековата тематика, която се подмята банализирано ", добави някогашният длъжностен министър.

По отношение на издаването на по този начин наречените " златни паспорти “, Янаки Стоилов съобщи, че към него е имало въпроси от народни представители от Движение за права и свободи по тематиката. Решаваща огромна има българската организация за вложения и за това някогашният длъжностен правосъден министър изискал от ДАНС да откри въпроса.

" Картината стартира да наподобява на тази, която преди години се разкривали комерсиалните банки. Като резултат от всичко това преди да се открият всички условия да бъде отстранен института на по този начин наречените " златни паспорти ", уточни Стоилов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР