Това заяви пред bTV бившият министър на електронното управление Божидар

...
Това заяви пред bTV бившият министър на електронното управление Божидар
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Ключовете от машините са в каса в ЦИК. Снимането...

Това съобщи пред bTV някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов във връзка абсурда с отчета на ДАНС, който накара ЦИК да анулира машинното гласоподаване на първи тур. Срещу това решение бяха подадени тъжби, които през днешния ден. Предстои решението да бъде стане ясно в 20 ч.

 

" ЦИК официално взе това решение не на база справката на ДАНС, а официално заради забявеното узаконяване от министерството. Те всъщност не разгледаха справката на ДАНС и има ли опасности за машинното гласоподаване. Повлияха се от това, че политически представители официално или не им подредиха да няма машинно гласоподаване ", разяснява още Божанов.

 

По думите му в справката на ДАНС има много внушения, а в изказване зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнев я дефинира и като в действителност погрешна.

 

" Дали тя е подвела, или е послужила за опрощение - някои сътрудници побързаха да обявят машините за компрометирани. Това не е правилно ", безапелационен бе Божанов.

 

По думите му правенето на фотоси е част от процеса, който не е обвързван с изходния код.

 

" Снимани са други данни. От една страна - да, зам.-министърът можеше да го спести, да не прави тази документи. Но в случай че машините не бяха проработили в тази си част - какви кандидатски листи са заредени, да вземем за пример, министерството щеше да носи отговорност. Министърът трябваше да реши да извърши ли закона и да подсигурява, че машините ще работят както би трябвало, или да не поема риск, тъй като някой ще се тормози ", добави Божанов.

 

" Министърът по никакъв начин не може да въздейства върху резултатите. В петък дадохме конференция и се пробвах да обясня, че познаването на кода (всички партии и обединения имаха опция да се срещнат с него) дефинира по какъв начин действа машината. Той не е загадка ", добави той.

 

", че бил ревизирал принтера в офиса на ГЕРБ и той нямал кодове. Има. Съвременните принтери имат съответните операционни системи, записват неща на флашки, пращат мейли. Изходните кодове стоят при производителя, част от тях са обществени. Ключовете, от които зависи сигурността на изборния развой, са в ЦИК. Създават се пред голям брой хора, пазят се с пароли на трима членове на ЦИК и отиват в касата ", безапелационен беше Божанов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР