Това заяви пред БНР в предаването Преди всички Божидар Петков

...
Това заяви пред БНР в предаването Преди всички Божидар Петков
Коментари Харесай

Зеленчукопроизводителите: Протестираме заради рязкото поскъпване на водата

Това съобщи пред БНР в предаването " Преди всички " Божидар Петков - ръководител на Българската асоциация на малинопроизводителите.

 

Днес земеделци ще стачкуват с обсада на основния път Разград – Търговище поради внезапното повишаване на водата за напояване.

 

" Не желаеме безвъзмездна вода, не желаеме дарове, желаеме да си платим всичко, само че в рационални граници.

 

Това е фрапантно нарастване. Нашият митинг желае да покаже това, че ние сме решени да се борим за цената, която беше и предходната година извънредно висока.

 

Служебният кабинет не би трябвало да пипа цената на водата.

 

Нека да пристигна постоянно държавно управление и да стартираме да работим, да вършим дълготрайна тактика и политики за едно поливно земеделие в България, а не да решаваме въпросите на парче ", безапелационен бе той.

 

Преди седмица в ефира на " Преди всички " зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков сподели, че страната поема ангажимент да поеме разликата в цената на водата от тази и предходната година. По думите на Петков обаче досега нищо не се е трансформирало:

 

" Очаквахме, че щом има такова политическо изказване, ще последват и нормативни актове към него. От 9 март, когато беше нашата среща в " Напоителни системи " до през днешния ден към този момент са 10 дни и нямаме в писмена форма удостоверение на думите на зам.-министъра.

 

Смятаме, че това е една поредна неистина, туптене на топката.

 

Имаме съществени терзания, че това е единствено отсрочване на времето. Нашата съществена цел не е да вършим митинги, а да работим и да сядаме на масата за разговор, когато имаме проблем ".

 

По думите му би трябвало да стартират да поливат не по-късно от 1 април, с цел да може през май да има вкусни български плодове.

 

Ако на ягодите да вземем за пример им сложим вода с 300% надценка, те ще са доста по-скъпи - няма да са конкурентоспособни и няма на кой да ги продадем, изясни Божидар Петков.

 

При тази цена на водата, която ще се оскъпи до 720 - 800 лева на декар, кг ягоди ще бъдат на цена минимум 2.5 лв. на полето, пресметна той и посочи, че цената на рафта в магазина ще е напълно друга.

 

" Очакваме водата да бъде пусната и да поливаме, а всички договаряния и разногласия да продължат, само че да завършат с цена от сезон 2022 година ", разгласи той.

упорстват още цената за напояване да е на едно и също ниво за всички аграрни производители:

 

" В другите региони е друга и на другите стъпала на доставка също е друга. Тъй като всички аграрни производители оперираме на едни и същи пазари, считаме, че не би трябвало да има служебно преимущество пред едни по отношение на други. "

 

Земеделците сигнализират и за огромни загуби на вода в течове. " Не считаме, че ние би трябвало да плащаме за това ", безапелационен бе още Петков.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР