Това заяви пред БНР проф. Светослав Малинов, преподавател по политология

...
Това заяви пред БНР проф. Светослав Малинов, преподавател по политология
Коментари Харесай

Проф. Светослав Малинов: Споделен мандат ще отблокира СОС и ще ...

Това съобщи пред БНР проф. Светослав Малинов, учител по политология в Софийския университет " Св. Климен Охридски ".

 

Ученият разяснява разновидността за неработещия СОС.

 

" Частичните избори би трябвало да се избегнат  На процедура мъчно може да се стигне до нови локални избори, това са злословия и хипотези. Не изключвам митинг на Московска 33 поради невъзможността съветниците да излъчат ръководител и да намерят метода да работят дружно и да взимат решения. Но невъзможността за ръководител ги блокира изцяло ", предвижда експертът.

Той сподели още, че в случай че се избере ръководител на СОС толкоз бързо ще стартират да взимат решения - бързи и известни, че никой няма да гледа какво е болшинството.

 

" Много рядко СОС би трябвало да взима съществени политически решения или по политики, където болшинството би трябвало да е твърдо. На общинско равнище не се работи по този начин ежедневно. Нека се откри формула да се излъчи ръководител и СОС ще проработи, тъй като кметът е постоянен и той не предстои на ротация ", предложи проф. Малинов.

 

И напомни, че при споделения мандат, който ще разреши да проработи СОС и да стартират да се вземат решение проблеми на града, никой няма да укорява тези, който преди изборите са се клели, че няма да вършат коалиция.

" Защото кметът не е съдружен кмет е стои устойчиво ", счита откривателят.

 

При споделения вид би трябвало да се избере кой стартира и кой приключва мандата, тъй като в края идват избори и това има значение.

 

" Второ по-добре е да има търпимост и да няма персонална злост. " Споделеният мандат " отстранява чувството на неправда и събаряне на напрежението. Нека да има и споделено председателство сред първите 3 групи, а могат и да приобщат и дребните. Тази процедура, когато една коалиция вкара един ли двама в вътрешен глас, поделянето дава чувството за правдивост. А в този момент може да не е дейно, само че при такава борба и да се признаят престижи дано използваме остарял метод ", разяснява университетският учител.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР