Това заяви пред БНР икономистът от Експертния клуб за икономика

...
Това заяви пред БНР икономистът от Експертния клуб за икономика
Коментари Харесай

Икономистът Георги Вулджев: Датата 1 януари 2025 г. за влизане в еврозоната е напълно пожелателна

Това съобщи пред БНР икономистът от Експертния клуб за стопанска система и политика Георги Вулджев.

 

" По отношение на осъществяването на инфлационния аршин не виждаме какъвто и да е триумф. Все още сме доста надалеч от него. Инфлацията по последни данни в България е 7,7%. За да осъществим инфлационния аршин, тя би трябвало да е най-малко с почти 3 процентни пункта по-ниска. Към този миг сме доста надалеч от осъществяването на критерия и не е несъмнено дали ще успеем в точния момент да се впишем в него. Скептичен съм, че това ще се случи ", счита специалистът.

 

Той изясни, че инфлацията би трябвало да е паднала до допустимите правила още при започване на идната година. Ако ще се желае конвергентен отчет, това ще се случи при започване на 2024 година, а не в края, акцентира той и добави, че този отчет би трябвало да е подготвен доникъде на 2024 година Ние би трябвало да си пишем инфлационния аршин в идващите няколко месеца, което на този стадий ми се коства доста малко евентуално, означи Вулджев.

 

Във връзка със законодателните промени в тази посока експертът не чака съществени разногласия: 

 

" На политическо равнище сред партиите, които вземат участие директно или непряко в ръководството, няма разногласия, обстановката е доста друга спрямо началото на годината. Дори имаме и Движение за права и свободи, които наподобяват изцяло съгласни и те нямат никакви възражения във връзка с нужните законодателни промени. Политически в границите на този парламент не наподобява да има някакви съществени бариери ", уточни икономистът.

 

Вулджев чака разногласия към разискването на бюджета за 2024 година Той предвижда политически спор по тази линия.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР