Това заяви пред Българското национално радио журналистът Руслан Трад, изследовател

...
Това заяви пред Българското национално радио журналистът Руслан Трад, изследовател
Коментари Харесай

Руслан Трад: Светът се готви за по-широка война frognews.bg

Това съобщи пред Българското национално радио журналистът Руслан Трад, откривател на Близкия изток.

 

И той е на мнение, че до момента в който не бъде основана палестинска страна, сходни спорове ще продължат да се случват. Трад даже предвижда, че те могат да станат по-жестоки.

“От друга страна, концепцията за две страни постоянно е била по-скоро хубава приказка. Хората, които са били най-близо до реализирането на тази концепция, са били убивани от радикални фракции от двете страни ”, уточни Трад. 

 

По думите му офанзивата на “Хамас ” над Израел е изпълнила своята цел - да притегли погледите и да разсее вниманието на Израел и съдружниците му от Украйна. 

 

" Най-вероятно " Хамас " са главният мозък зад офанзивата. Те имат доста положителни съдружници в това си начинание. Не единствено Иран. Русия също взе участие в шерване на информация с “Хамас ”. През последното десетилетие Русия изграждаше доста съществени връзки с Африка, с Близкия изток и стъпи доста очевидно със свои елементи в Близкия изток, с построяването на нови бази в Сирия. Те стъпиха последователно в по-широкия район, в това число в Египет, затоплиха връзки със Судан. Палестинската идея постоянно е била доста потребна както за Съюз на съветските социалистически републики, по този начин и за днешната Руска федерация ”, смята Трад. 

 

Той бе безапелационен - Иран е страната, която най-вече способства за благоденствието на “Хамас ” с изключение на парите от Катар, които бяха пращани години наред в линията Газа.

Той добави, че два от лагерите за подготовка на " Хамас " са били на 700 метра от границата и не са били засечени.

 

" Граничният пункт с Египет беше отворен за филантропична помощ, обаче е доста лимитирано влизането и излизането оттова. Израел заплаши даже Египет, Египет е доста деликатен сега. Де факто е блокирана територията на Газа. Ивицата Газа е блокирана както по суша, по този начин и по море. Над 2 милиона души живеят в това пространство ", разясни Руслан Трад.

 

Той бе безапелационен, че няма по какъв начин население от 1.1 млн. души да се реалокира от едната част на линията Газа, какъвто беше апелът на израелското държавно управление. Властите в Тел Авив дадоха ултиматум от 24 часа. 

 

" Означава, че когато стартира сухопътната интервенция, ще имаме сериозен растеж на цивилните жертви. Аспект на военните дейности, който Израел е подготвен да одобри сега ”, разяснява Трад.

 

По думите на журналиста събитията съществено вредят на районните проекти на Съединени американски щати. 

 

“Покрай границата сред Израел и Ливан има конфликти, има и придвижване на ирански елементи в Сирия, което тормози Съединени американски щати. За Съединени американски щати и администрацията на Байдън това е един от най-тежките моменти ”, сподели Трад.

 

Той изрази догадка, че единствената причина към момента да няма сухопътна интервенция в Газа, е позицията Съединени американски щати, тъй като американската дипломация играе възпираща роля за Израел. При инвазия в Газа спорът може да се разшири, счита още Трад. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР