Това заяви пред Българското национално радио адв. Велислав Величков от

...
Това заяви пред Българското национално радио адв. Велислав Величков от
Коментари Харесай

Адв. Велислав Величков: Преди конституционна реформа не трябва да има избор на главен прокурор

Това съобщи пред Българското национално радио адв. Велислав Величков от Инициативата “Правосъдие за всеки ”. 

 

Тази вечер пред Съдебната палата по тяхна самодейност ще се организира митинг поради избора на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор. Протестът е под надпис “Сарафов е замяна, а не смяна ”. 

 

" Сарафов съвместяваше и функционалностите на шеф на следствието, което съставлява спор на ползи. Всичко това остави една доста огромна сянка на подозрение, че тази политика в Прокуратурата явно остава вътре. Остана и тежкото подозрение за външна политическа поръчка, доколкото същите кадровици от Прокурорската гилдия, които освободиха Гешев и които в голямата си част са под въздействието на политически партии, най-много на Движение за права и свободи, реализираха този абсурден избор на човек, против който има два сигнала по новия механизъм за следствие на основния прокурор. Може да се стигне до парадокса да бъде краткотрайно отстраняван краткотрайно изпълняващия функционалностите и да имаме нов изпълняващ ги до избора на нов основен прокурор ", разяснява адв. Величков.

 

Той бе безапелационен, че личността на Сарафов е противоречива от години, само че се е “компрометирал тежко пред обществото ”, когато е излъгал на 28 май, че няма предпочитание да бъде основен прокурор и няма да бъде изпълняващ длъжността. 17 дни по-късно самичък даде единодушието си да бъде основен прокурор.

 

Той подчертава върху закъснението при внасянето на конституционните планове.

" Политическа партия и Демократична България към този момент трябваше да са внесли своя, защото Движение за права и свободи нямат нужните 60 депутата да го създадат. Ако този план не мине до края на юли първо гласоподаване, ще настъпи разминаване и с тримесечния период, и може да има избор на основен прокурор от този Висш съдебен съвет. Това е най-голямата заплаха ", безапелационен бе Величков.

 

Той предвижда, че Висш съдебен съвет ще бъде разграничен на две-съдебен и прокурорски. 

" Въпросът е дали основният прокурор ще остане в състава на Прокурорския съвет и ще продължи това доминантно управление, или ще бъде изваден ”, добави юристът.

Адвокатът означи и че има ясно изразена концепция от страна на Политическа партия и Демократична България парламентарната квота да бъде определена от хора, които не са магистрати – представители на Съюза на юристите, на Адвокатурата, на университетските среди.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР