Това заяви пред Българската национална телевизия бившият министър на вътрешните

...
Това заяви пред Българската национална телевизия бившият министър на вътрешните
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Историята с Божков и хазарта може да се разплете, но не говорим за Влади и Бойко

Това съобщи пред Българската национална телевизия някогашният министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Васил Божков беше арестуван в петък, откакто изненадващо разгласи, че се прибира от Дубай. Завръщането си той разгласи през днешния ден след погребентието на Алексей Петров. Именно някогашният хазартен необут е апетитен като гарант на един от атентатите против някогашната барета. Срещу Божков има общо четири следствия. По едно от тях той е обвинен като гарант на убийството на Манол Велев и на хазартен необут от Благоевград. Божков е разследван и поради неплащането на налози към страната за хазартната си активност. 

По време на съвещанието на Софийския градски съд прокурор Ангел Канев изнесе данни, съгласно които Васил Божков е имал връзка и бизнес с Евгений Пригожин - основателят на ЧВК " Вагнер " и фабриката за тролове в Санкт Петербург, който бе един от най-близките до съветския президент Владимир Путин допреди опита за прелом от юни. 

Според Йорданов този сюжет е вкаран от обвиняването, с цел да се демонизира обвинения. Това по думите му е " цялостната линия на държание на прокуратурата ". 

" Идеята е, че подобен човек не може да бъде другаде, с изключение на в следствения арест. Някои обвинители считат, че в случай че държат обвинения безконечно в ареста, той ще се откаже да се пази ", добави Йорданов. 

" Темата за съветските връзки на Васил Божков е много забавна и слага доста въпроси за съветското въздействие в политиката у нас, стопанската система ни. Това не са тематики, които да гледаме странично, а е сериозен проблем. Не знам каква е линията на прокуратурата, какви доказателства има - чуваме за взаимни компании, за връзки, които са уловили ", добави на собствен ред Тихомир Безлов. 

Според Йорданов Божков се е върнал у нас, тъй като е решил, че " не желае цялостен живот да се крие от правораздаването и е по-добре да се върне с всички опасности, да се стигне до някакъв законосъобразен край ". 

" Ако аз защитавах Божков, нямаше да му разреша да се върне в България във времето, в което прокуратурата се управляваше от Макс и Мориц. Сега сме в промеждутъчен интервал. Иска ми се той да докара до нещо по-добро. В последните години, все пак, имаме ръководител на Конституционен съд и Върховен касационен съд, от които нямаме причина да се срамим. Изборът на основен прокурор да се надяваме, че ще докара до същото ", добави Йорданов. 

По думите му " Сарафова прокуратура няма ". 

" Когато Гешев беше основен прокурор, той имаше зад тила си цялата изпълнителна власт и Бойко Борисов. Това е взривоопасно разбъркване на двете управляващи, само че нещата си идват на място. Гешев отиде в областта на една комфортна анонимност, която му отива ", уточни още Йорданов.

Безлов бе безапелационен, че всички виждат връзки сред последните събития у нас с убийството на Алексей Петров, убийството на Красимир Каменов - Къро и впрочем. Проблемът по думите му обаче, е че всичко е в " полето на догатките ". 

" До каква степен има съгласуваност нямаме никаква информация ", изясни Безлов. 

" Нищо няма да се разбере по тези случаи и е доста елементарно да се спекулира. Смъртта на Ангел Христов, Къро, Алексей Петров - няма да се разбере нищо. Има поле за развихрено въображение и не съм податлив да чувам каквито и да било литературни тези ", добави на собствен ред Йорданов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР