Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предадоха

...
Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предадоха
Коментари Харесай

Москва: НАТО е наследил химическия потенциал на Чехословакия

Това съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Думите на Захарова са във връзка изказванията на Москва, че Чехия е измежду страните, разработвали нервнопаралитично вещество от групата "Новичок ", с което във Англия беше токсичен някогашният разузнавач Сергей Скрипал.

"Разработка под условно наименование "Новичок " се е водила във Англия, Съединени американски щати, Чехия и Швеция. Постигнатите от тези страни резултати по основаването на нови отровни субстанции от този вид са отразени в над 200 открити източника в страни от НАТО ", сподели тя.

Захарова добави, че по време на съществуването на Организацията на Варшавския контракт, Чехия е правела проучвания в региона на химическата отбрана. Според говорителката в голям брой медийни изявления по тази тематика се споделя, че след разпускането на Варшавския контракт "чешкият теоретичен капацитет в дадената област е бил пожелан от нейните западни сътрудници и завещан от НАТО ".

Захарова сподели още, че чешката войска е изпълнявала специфични задания в Близкия изток и в частност чешки военни са отстранявали последствията от приложимост на химически оръжия в Кувейт.

Говорителката акцентира, че "никой в нищо не е упреквал и не упреква Прага " и Москва не насочва обвинявания към никого, за разлика от Лондон. Тя акцентира, че "доказателството " на Англия за виновността на Русия по случая "Скрипал " е международна имитация .

"Ние единствено споделяме, че в медийното пространство - не съветски, а чешки издания - има огромно количество материали, потвърждаващи капацитета на Чехия в региона на химическите проучвания ", заключи Захарова.

Тя означи, че в близко бъдеще Русия ще разгласи своите "адекватни " ограничения в отговор на прогонването на съветски дипломати от редица западни страни поради случая Скрипал.

Според нея Москва гледа на бъдещите доставки в Полша на системите за противовъздушна и противоракетна защита "Пейтриът " като опасност за сигурността на Русия.

На постоянния си седмичен брифинг говорителката на съветското външно министерство повтори позицията на Русия, че не е направила хакерска атака против държавни сървъри в Германия , заяви ДПА.

"Ние сме нахлували в Бундестага единствено един път, през 1945 година, когато освобождавахме Берлин от нацистката злина. По това време той се наричаше Райхстаг ", изясни на аудиторията Мария Захарова.

Тя заяви, че Русия работи по уреждането на срещи в Москва по севернокорейската тематика, без да дава детайлности и сподели, че "контратерористичната интервенция " в Източна Гута в Сирия е съвсем завършила, добави Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР