Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и

...
Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и
Коментари Харесай

Елена Йончева към Жозеп Борел: Има ли въобще ЕС стратегия за спиране на войната в Украйна

Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на междупарламентарна конференция в Прага, отдадена на общата външна политика и политиката за сигурност и защита на Европейски Съюз в наличието на депутати от страните членки и представители на Европейския парламент.

 

Опасността не е от замразен спор в Украйна, а от обща злополука. Европа може да се трансформира в полесражение. И спусъкът за това може да бъде натиснат ненадейно. Спомнете си за убийството в Сараево през 1914 година и следствията, сподели още тя.

 

Според Елена Йончева Европа би трябвало да помогне на Украйна, филантропичната помощ е наш дълг. Трябва да им помогнем и стопански. В същото време не би трябвало да губим нашия сериозен взор към събитията в Украйна. Картината е задоволително комплицирана и всяко опростяване ни води към още по-голяма покруса. Днес дори оставяме без реакция възбраната, наложена от Киев на Толстой и Достоевски. И това не е в интерес на Украйна. Защото не става дума единствено за възбрана на писатели, това е признак за нещо по-опасно, разяснява тя.

 

Има ли изобщо Европейски Съюз тактика за прекъсване на войната в Украйна, господин Борел, обърна се Елена Йончева към висшия представител на Европейски Съюз във външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел. Използвахме всички политически и стопански средства, с голям риск за нашите стопански системи. Изпращането на оръжие на Украйна не докара до преустановяване на войната, а до по-голяма ескалация.

 

Жозеп Борел уточни, че от февруари насам загрижеността за защитата и сигурността е сложена на най-важно място в дневния ред. Той заяви, че европейските страни стартират да изчерпват запасите си от въоръжение и прикани попълването им да става координирано. Ако страните членки продължат да уголемяват качествата си по същия метод, резултатът ще е огромна загуба на пари. Борел съжали, че Европа е пропуснала опцията още предходната година да провежда интервенция по образование на въоръжените сили на Украйна, каквато са предложили част от страните в Европейски Съюз. Сега щяхме да сме в по-добра обстановка, сподели той. 
 

Според Елена Йончева Европа би трябвало да откри и да приложи верните принадлежности, както и да убеди всички страни в тази ужасна война да седнат на масата на договарянията. Киев, Вашингтон и Москва би трябвало да приказват по сред си. Дипломацията е най-силното оръжие, в случай че в действителност желаеме да спасим човешките животи, сподели тя.

 

Нито една война в Европа не може да бъде допустима. Войната е безмилостна машина. Като някогашен боен публицист съм отразила доста войни – Косово, Ирак, Чечня, Афганистан, Сирия и знам, че постоянно елементарните хора, популацията страда най-вече. Големите в политиката един ден още веднъж сядат на масата, само че разрушените човешки ориси не могат да бъдат поправени, съобщи Елена Йончева по време на конференцията.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР