Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов

...
Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов
Коментари Харесай

Очакваме 8 лекарства за COVID-19. Едва 30% от българите са ваксинирани

Това съобщи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че клиничните изпитвания са извършени преди Омикрон вълната.

" Все още Европейската организация прави разбор доколко данните, които са получени за сигурност и резултатност, ще бъдат съотносими с Омикрон. Министерството на здравеопазването е стартирало диалози с компанията производител и когато тези спомагателни данни бъдат налични - тогава ще има опция за доставка в страната ", добави Кирилов.

За съответни количества към момента не може да се приказва.

" Първият лекарствен артикул, който получи позволение за приложимост - " ремдесивир ", беше доставен в страната. Това се случи още през месец юни 2020 година. Оттогава регулярно има доставки и все още от него има наличия в страната. В момента изтича договорът на компанията производител с Европейската комисия, само че следва да бъде възобновен. Ние получаваме и две от моноклоналните антитела, които най-активно се употребяват за лекуване ", акцентира шефът на ИАЛ.

От думите му стана ясно, че следва да бъде финализирано и съглашението на Министерство на здравеопазването с компанията производител на една от пероралните форми.

" Европейската организация прави проучване и на още един артикул - " монопиравир ", за който анализът към момента не разрешава да бъде финализиран. Министерството има контракт и за този артикул, в случай че получи позволение за приложимост. Един от продуктите, който получи позволение, дейната съставна част тоцилизумаб, повлиява процесите на инфектиране ", уточни Богдан Кирилов.

Той добави, че в целия Европейски Съюз има остатък от ваксини.

" Това, което ни разграничава от останалите страни, е имунизационното покритие. И последните данни демонстрират, че към 83% от популацията на Европейски Съюз е със приключен имунизационен цикъл, а 64% са с бустер доза. Тези данни при нас са много по-различни, към 30% са със приключен имунизационен цикъл и единствено към 10% с бустер доза. В момента в страната има наличия от всички ваксини. Очакваме и обезпечаването на петата ваксина - Novavax ", разяснява още Кирилов.

От началото на имунизационната акция данните за хоспитализация демонстрират, че 93% от приетите в болница лица не са били имунизирани.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР