Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с председателя

...
Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с председателя
Коментари Харесай

Радев: Председателството е шанс за българските интитуции

Това съобщи президентът Румен Радев на среща с ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни и ръководители и представители на политическите групи в Екологичен потенциал.

Държавният глава добави, че жителите на България са едни от най-силните последователи и бранители на единството на Европейски Съюз.

Като ръководител на Съвета България няма да преследва свои тесни национални ползи, а ще бъде сътрудник и медиатор при разрешаването на наболелите провокации пред общността, акцентира още Румен Радев.

По думите на президента идното Председателство е и късмет за страната ни да усили доверието в работата на българските институции в дълготраен проект.

Президентът срещна ръководителя на Европейския парламент с най-важните цели за България като ръководител на Съвета, измежду които е европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

„ България добре знае цената на мира на Балканите. Ще използваме целия си насъбран опит като член на Европейския съюз, с цел да работим за непоклатимост и интеграция на Западните Балкани, тъй като Европейският съюз има интерес от сигурността и просперитета на нашия район “, сподели още Румен Радев.

Президентът беше безапелационен, че България е подготвена да поддържа всяка обособена страна, която се стреми към участие в Европейски Съюз, в процеса на реформиране и осъществяване на критериите за участие. Като първостепенна задача на Европейския съюз на Балканите президентът открои подобряването на свързаността. „ Западните Балкани са напълно заобиколени от страни членки на Европейския съюз. Трябва да работим за подобряването на връзките по оста „ Изток – Запад “, като изградим транспортни, енергийни, стопански и цифрови коридори “, съобщи още президентът.

По време на срещата беше доказана готовността на страната ни да се причисли към Шенгенското пространство. Президентът още веднъж акцентира, че България не приема прибавянето на нови неписани и политически критерии, откакто страната ни е покрила всички условията на Шенген още през 2011 година Кохезионната политика е от основно значение освен за България и Източна Европа, само че и за Европейски Съюз, предвид на устрема за построяването на мощен и постоянен Съюза, в който всички страни членки могат дейно да вземат участие в общите политики, уточни още Румен Радев.

Като едно от огромните провокации пред Европейския съюз, българският президент открои миграционната рецесия и прикани политиката на „ отворени порти “ на Европейски Съюз за мигрантите да бъде сменена с поддръжка за напъните на страните от Африка и Близкия Изток да подобрят изискванията за живот и развиване на своите жители.

Председателят Антонио Таяни изрази убеденост, че Европейският парламент и България споделят общи значими цели от европейския дневен ред в подтекста на идното председателство.

„ Миграцията, тероризмът и икономическият напредък са сред най-важните тематики за Европейски Съюз. Приоритет за нас е да работим за съставянето на идващия европейски бюджет, като понижаваме младежката безработица в страните членки. Ако желаеме ефикасни решения против миграцията, би трябвало да създадем и дейна европейска външна политика, както и интегрирани отбранителни благоприятни условия “, съобщи ръководителят на Екологичен потенциал.

Дир.бг напомня, че по-рано през днешния ден министър ръководителят Бойко Борисов съобщи пред Таяни, че е извънредно време Европейският съюз да се намеси в Сирия.
България е една от страните, в която има минимум евроскептицизъм, българският народ продължава да има вяра в Европейски Съюз, акцентира Борисов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР