Това заяви членът на каталунското регионално правителство Раул Ромева, отговарящ

...
Това заяви членът на каталунското регионално правителство Раул Ромева, отговарящ
Коментари Харесай

Каталунският парламент ще се събере, въпреки забраната

Това съобщи членът на каталунското районно държавно управление Раул Ромева, отговарящ за външните работи. Ромева посочи пред Би Би Си, че районният парламент ще вземе решение по въпроса за независимостта.

Вчера испанският Конституционен съд анулира плануваната за понеделник сесия на каталунския парламент , на която се очакваше Каталуния да разгласи едностранно самостоятелност от Испания след неразрешения от испанското правораздаване референдум на 1 октомври.

"Парламентът ще се събере, Народното събрание ще разисква. Ще има диспути и това е значимо ", сподели Ромева пред Би Би Си в отговор на въпрос какво ще се случи в понеделник. Той добави, че рецесията ще бъде уредена с политически, а не с юридически средства.

Председателката на Народното събрание на Каталуния Карме Форкадел съобщи, че прекъсването на парламентарното съвещание, на което трябваше да се разиска оповестяването на самостоятелност от региона, е нарушаване на свободата на словото, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Форкадел съобщи: "Няма да позволи цензура в Народното събрание ". Тя не сподели дали парламентарното председателство ще анулира пленарното съвещание, само че се зарече да продължи да отстоява независимостта на законодателната институция.

Решението на съда "накърнява свободата на изложение и правото на самодейност на членовете на този парламент и за следващ път демонстрира по какъв начин се употребяват съдилищата за решение на политически проблеми ", сподели пред публицисти Форкадел.

Каталунският водач Карлес Пучдемон съобщи, че ще продължи дейностите за обособяване на региона от Испания, само че прикани централните управляващи да одобряват ходатайство за споразумяване на рецесията. Испанският министър председател Мариано Рахой обаче отхвърли.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР