Това заяви българският политолог, доктор на социологическите науки и преподавател

...
Това заяви българският политолог, доктор на социологическите науки и преподавател
Коментари Харесай

Проф. Минчев: Поведението на Радев ерозира властта, държавата има нужда от президент посредник

Това съобщи българският политолог, лекар на социологическите науки и учител в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, проф. Огнян Минчев пред БГНЕС.

 

Според него надали някой има изгода от държанието на президента Радев, само че обясненията могат да бъдат минимум на две равнища.

 

„ Едното е повърхностното равнище и то е обвързвано с събитието, че въпреки всичко двамата водачи на Политическа партия бяха стартирани от самия Радев. Тоест упованията към тях са били да има избрана преданост и несъмнено продължение на позицията, която техният наставник е заемал по всички политически проблеми. Това, че те се трансфораха в съществени негови съперници, не му е прелестно чисто психически и това отчаяние се е засилило след издание на въпросните записи от съвещанието на Националния съвет на Политическа партия “, сподели проф. Минчев.

 

Политологът означи, че това е вероятното психическо пояснение, само че то е незадълбочено.

 

„ Има по-дълбоки аргументи за неговото намерено яростно държание и те са свързани с събитието, че Радев не може да се помири с обстоятелството, че методът, по който той ръководи със служебните държавни управления невиждано дълго време, не може по никакъв метод да бъде легитимиран като естествен метод на ръководство “, акцентира проф. Минчев.

 

„ Той очакваше, че това ръководство ще продължи най-малко известно време и се надяваше това да докара до избрана рецесия на възприемането на политическата система от страна на огромна част от гласоподавателите, което пък да вкара на практическо ниво опцията за проверка на конституционното устройство и преходът към някакъв вид президентска република “, добави той.

 

Самият Радев е имал опция да отстъпи от позициите на президент на два пъти и да направи политическа партия, с която в действителност да вземе цялата власт в границите на функциониращата парламентарна република, само че той не се е възползвал от това, напомни докторът на социологическите науки.

 

„ Причината да не го направи е, че при него към момента съществува една мощна вяра конституционната система на България да бъде изменена по метод, който да концентрира в ръцете на президента основна изпълнителна власт, по модела на полу-президентски или президентски режим. Фактът, че постоянно държавно управление се сформира и беше образувано от две политически групировки, които бяха гръбнака на политическото опълчване в България през последните три години – Политическа партия и ГЕРБ, докара Радев до по-бурни и гневни реакции “, изясни още професорът.

Огнян Минчев е безапелационен, че нито страната, нито самият президент имат изгода от такива реакции.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР