Това заяви Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на „БСП за

...
Това заяви Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на „БСП за
Коментари Харесай

БСП иска задължителни квоти за българска музика

Това съобщи Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и ръководител на Комисия по взаимоотношение с неправителствените организации и жалбите на жителите.

„ В 11 от 28 страни членки на Европейски Съюз е планувано гарантирането на наличие на музикално наличие в радиоефира, основано на съответния народен език или от композитори, продуценти и реализатори от съответната страна. Посочени са експлицитни квоти – минимум 8% до най-вече 65%. В 2 от останалите 17 страни членки на Европейски Съюз също е регламентирано, само че без категорично да са посочени проценти “, уточни Кутев.

Той изясни, че има разнообразни квоти за частни и публични снабдители.

„ В 4 от страните национална продукция се свързва с народен език, тъй като един от проблемите е да се даде определение на национална продукция – дали, когато взе участие българин, дали да са написани на български език, тъй като доста българи вършат песните си на британски, да вземем за пример “, сподели още националният представител.

Като забавен образец той уточни опита на Литва, които обвързват лиценза с превод и надписи – в случай че една ария не е изпята на народен език, да бъде преведена. Антон Кутев счита, че би трябвало да се има поради и по какъв начин тъкмо се дефинира кое произведение е ново, тъй като в множеството страни за нови се считат направени през последните 5 години.

„ Разпратихме Петицията до към 40 субекта, които касае това решение. От 10 от тях получихме противоположни отговори - 9 поддържат концепцията. Единствените, които имат терзания са Съвет за електронни медии “, акцентира Антон Кутев и добави, че Съвет за електронни медии би трябвало да преценяват дали ще могат да управляват една такава смяна.

Крум Зарков: Задължителната квота за българска музика е вярната посока

„ Задължителната квота за българска музика е вярната посока “, съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков. Според него няма на практика мотив срещу това да се случи, тъй като причините за свободната конкуренция не са годни в тази ситуация.

„ Тя ще важи в границите на един контролиран пазар, където български реализатори ще се конкурират “, посочи той. Зарков добави, че са получени мнения от актьори в целия бранш и компании, които декларират кардиналната си поддръжка за тази смяна.

„ Квотата за българска музика е всеобщо приета нужда. Не би трябвало да си задаваме въпроса - дали би трябвало да се направи, а по какъв начин да стане “, безапелационен е националният представител. Той е на мнение, че би трябвало да се дефинира какво тъкмо е българско музикално произведение, какъв брой да е квотата и по какъв начин да се регламентира тази квота, с цел да се мери дейно, с цел да не седи във въздуха с пожелателен резултат. Крум Зарков е безапелационен, че ще се усили палитрата на българската музика.

„ Това е разрастваща се промишленост и креативен развой. Според изследване, българският език е на изгубване. Той е от 5000 езика, които до 2050 година ще се приказват от ужасно малко хора. Това е наклонност “, акцентира той и добави, че би трябвало да поддържаме българската музика.

Трябва да се вземе поради и спецификата на пазара. „ Пазарът е подобен, че Нона не може да се конкурира с Мадона. А е по-добра певица “, разяснява Крум Зарков.

Георги Свиленски: Това е народен въпрос, лобизъм за българската музика

„ Това е народен въпрос, лобизъм за българската музика “, сподели зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски. По мотив мнения срещу концепцията за наложителните квоти за българска музика, той съобщи:

„ Не съм си представял, че на депутат, българин, ще му се постанова да пази концепцията, че българските радиа би трябвало да излъчват българска музика. Трябва да се каже не дали, а незабавно да се стартира писането на закон. Обществената задача е, че сме българи “, разяснява Свиленски. По неговите думи след време няма да има кой да схваща новините, а ще би трябвало да ги излъчваме на дублиран език.

Нона Йотова: В момента няма конкуренция, а геноцид над самостоятелните български създатели

„ Аз съм създател и реализатор на българска музика. В момента няма конкуренция, а геноцид над самостоятелните български създатели “, добави тематиката националният представител от левицата Нона Йотова.

„ Как ще напиша ария, по какъв начин ще я чуят хората, когато не я пускат по радиото? “, попита тя.

По нейните думи сега даже и най-голямата нелепост, направена от единствено 3 огромни компании, наложително се пуска по радиата.

На комисията участваха представители на Съвет за електронни медии, Комисията по просвета и медиите, вносителите на петицията, създатели, музиканти и продуценти, Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров ", организации, представляващи музикалната общественост, както и представители на радиа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР