Това заяви адвокат Димитър Марковски пред Нова телевизия във връзка

...
Това заяви адвокат Димитър Марковски пред Нова телевизия във връзка
Коментари Харесай

Адвокат Димитър Марковски: Случващото се в прокуратурата е еманация на безсилието

Това съобщи юрист Димитър Марковски пред Нова телевизия по отношение на последните земетресения в прокуратурата.

 

По думите му ваденето на така наречен замразени досиета демонстрира, че обстановката там е извънредно комплицирана.

 

Доц. Наталия Киселова от своя страна изрази мнение, че ще бъдем очевидци на отчасти почистване и подмяна на един с различен.

 

" Може би идващият основен прокурор ще бъде малко по-образован, по-прибран в държанието си, по-запознат с творчеството на Гьоте ", сподели още тя.

 

Според нея би трябвало да се подчертае, че план за промени в конституцията няма.

 

" Предложението, което е сложено обществено към този момент, е в границите на настоящото Народно заседание. Тези промени не са нито радикални, нито съществнеи. Те целят да облекат в правни правила избрани положения. Според мен би трябвало да се върнем в 2014 година, когато се случи чудовищният банкрут на една огромна банка. Страхувам се в този момент да не се случат доста съществени последствия в границите на правосъдната система. В момента се желае премахването на длъжността основен прокурор. Какви ще са последствията от това обаче, по какъв начин ще действа правосъдната власт изобщо? Да се бърза в този момент, съгласно мен е прекалено ", означи експертът.

 

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пък показа, че в случай че Гешев успее да осъществя целия си мандат, евентуално ще чуем и гласове за премахването на прокуратурата като цяло.

 

" Главният прокурор не би трябвало да се меси в кадровата политика на прокуратурата. Той не би трябвало да има опция да въздейства на решенията за назначение и освобождение на съдии. Реално, той командва целият Висш съдебен съвет, допреди 15 дни. Сега виждаме, че там се случи някаква вътрешна гражданска война. Законовите текстове би трябвало да бъдат такива, че да не разрешават двойно пояснение. Хубаво е, когато се приказва за промени в конституцията, да се включат и хора, които не са политици, само че имат своята експертиза ", посочи той.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР