Това явно е модел на прокуратурата, независимо от нейния ръководител.

...
Това явно е модел на прокуратурата, независимо от нейния ръководител.
Коментари Харесай

Прокуратурата да ме прощава, но не вярвам в нейните проверки. И има защо

Това очевидно е модел на прокуратурата, без значение от нейния началник. Появява се проблем, публичните настроения се трансформират и прокуратурата взема решение да направи това, в което е най-хубава - да имитира активност.

Годината е 2017 година Сотир Цацаров, тогава обвинител №1, а през днешния ден началник на КПКОНПИ, взема решение да погне пешеходните пътеки, поради зачестилите тогава произшествия на зебри. Организира се среща с Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие, на която участват тогавашните двама министри от ГЕРБ - Николай Нанков и Валентин Радев, които прочее се разделиха с постовете си след жестоката злополука край Своге.

Тримата афишират решителните си дейности за цялостен мониторинг на “картата” на пешеходните пътеки в страната и предизвестиха, че прокуратурата персонално ще санкционира кметовете, в случай че тези пешеходни пътеки не бъдат приведени към съответните условия. Даден бе и краен период - до края на февруари да се ревизират всички пешеходни пътеки.

През март цялата инспекция завършва и се дава период доникъде на годината всички нередности да бъдат отстранени. Проверката сподели, че 80% от пешеходните пътеки в цялата страна не дават отговор на условията. 80%. Властите са ревизирали близо 14 000 пешеходни пътеки, като " фрапантни нарушавания " са установени най-често в Пазарджик, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора. Цацаров дефинира този лист с градове като " неприличен ". Тогава стана ясно още, че следва в районното министерство да се сътвори Национален указател на пешеходните пътеки.

Такъв указател няма.

Точно по този метод в края на февруари 2017 година прокуратурата взема решение да ревизира положението на родните язовири. Проверени са стотици, като 205 от тях се оказват рискови, а 81 - в предаварийно положение. Схемата с язовирите бе сложена на дневен ред наскоро от Кирил Петков - длъжностен министър на стопанската система, а през днешния ден - победител в парламентарните избори с плана си “Продължаваме промяната”.

Това лято Петков заприказва, че са изхарчени 600 млн. лева за ремонта на водните уреди. За тях дава отговор Държавната консолидационна компания, която взима 500 млн. лв. от държавния бюджет, само че те се оказват незадоволителни и се стига до заем от Българската банка за развиване от 130 милиона, нужни за ремонт. Напълно приключен е ремонтът на 10 язовира, само че той се оказва фалшив - водоемите и до ден сегашен не могат да се употребяват по предопределение. Парите са изхарчени, само че нищо не е свършено.

Сега обаче щели да ревизират качеството на пътната маркировка и сигнализацията след нещастието на Автомагистрала “Струма”. Превенция, видите ли. Би било отлично, в случай че това в действителност се случи. Но мен персонално мощно ме съмнява. Опирам се на статистика, нищо повече.

Неправителствени организации месеци, та даже години наред сигнализират, че пътищата у нас са некачествени. Нека единствено си напомним какъв брой сигнала за неприятната пътна маркировка са подадени за прясно ремонтираната права от Автомагистрала “Тракия” сред Чирпан и Стара Загора. Открити бяха недостатъци, а проучване с рефлектор демонстрира, че коефициентът за нощна видимост е под допустимото. И впрочем.

Ето по този начин да вземем за пример още през юли 2019 година от Института за пътна сигурност алармират за десетки проблеми по Автомагистрала “Струма”. Някои от тях са за погрешно сложени знаци. Именно подобен може би е объркал водача в злополучната нощ. ФрогНюз напомня, че съгласно 8-кратния рали първенец Димитър Илиев също заприказва за погрешно сложени и даже изчезнали знаци.

Така че прокуратурата да ме прости, само че нямам доверие, че ще извърши съзнателна инспекция. Особено що се отнася до пътища, строени по съмнителна скица. Прокуратурата да ме прости, само че мощно се колебая, че ще има резултати, въпреки и да се открият нарушавания. Просто тъй като това сме привикнали да виждаме - повдигане на доста звук, реплика на активност и нулеви резултати. Благодарим за незабавните инспекции. Ние ще продължаваме да си умираме на пътя.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР