Това, върху което работим, означава, че наследниците на Гоце Делчев

...
Това, върху което работим, означава, че наследниците на Гоце Делчев
Коментари Харесай

Ковачевски: Наследниците на Гоце Делчев ще впишат сънародниците на Радев в Конституцията

" Това, върху което работим, значи, че наследниците на Гоце Делчев ще впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев ”. Така министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски разяснява думите на българския президент Румен Радев, че управлението на Северна Македония може да претендира, че построява съвременно, мултиетническо общество, когато откри сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция, съобщи Българска телеграфна агенция.

Запитан дали думите му в Рейкявик, че " дискурсът, употребен от България към Северна Македония, е доста сходен на дискурса, употребен от Руската федерация към Украйна " значи, че Северна Македония се отхвърля от вписването на българите в конституцията, Ковачевски съобщи, че Северна Македония не договаря с България, а с Европейския съюз. Конституционните промени са част от преговорната рамка с Европейски Съюз, сподели той.

Това е нещо, което би трябвало да се случи, тъй като жителите заслужават да живеят в страна член на Европейски Съюз, уточни Ковачевски, който посочи, че и сега посредством основаната работна група по този въпрос се работи.

По мотив настояването на Алианс на албанците при смяната на конституцията на страната формулировката, която се отнася до потреблението като формален език на езика, на който приказва 20% от популацията в страната, да бъде сменена с " албански ”, Ковачевски уточни, че съгласно него приоритет би трябвало да бъде вписаното в преговорната рамка, която е призната и в Народното събрание, в това число и Алианс на албанците, само че въпреки всичко работната група е тази, която работи по конституционните промени.

Тази заран в българското национално заседание бе коментирано вчерашното изявление на премиера на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски и аналогията с отношението на Русия към Украйна.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС дефинира изявлението на Ковачевски, като " цинично и безочливо отношение ". Декларация от името на парламентарната група бе прочетена от Георг Георгиев. " Не единствено цинично, само че бих го нарекъл и безочливо такова отношение към страна, която последните 30 години е направила всичко допустимо, с цел да издига освен своя престиж, само че и този на своите съседи, уточни той. Той подсети, че през 1991 година България е първата страна, признала публично РСМ с тогавашното й конституционно име Република Македония ”, сподели някогашният зам.-министър на външните работи.

Аналогията с Русия и Украйна е безусловно несъответствуваща, сподели някогашният просветителния министър и сегашен народен представител от ПП-ДБ Николай Денков. " Аналогията с Русия и Украйна е безусловно несъответствуваща, сигурен съм, че Министерството на външните работи ще направи съответните стъпки ”, разгласи Денков.

По думите на другия съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов " Трябва да сме наясно, че в тази усложнена интернационална конюнктура " съветската и сръбската агентура вършат всичко належащо, с цел да вбият чеп в връзките в Европейски Съюз и надлежно да попречат РСМ да влезе в Европейски Съюз ", на собствен ред разяснява ”.

Според ПГ на " Възраждане " Подобни изявления са откровена провокация. Лидерът на партията Костадин Костадинов съобщи: " Истината е, че РСМ значително съществува като страна с помощта на България ”.

От " Българска социалистическа партия за България " обявиха, че ще предизвикват обща декларация на Народното събрание, с която да осъдят отношението на РСМ към България, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя дефинира пред публицисти думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, като " груби, неоснователни, неприемливи за България ". Тя счита, че " тези хора не са подготвени нито за полезностите, нито за морала на европейската общественост ”.

От " ИТН " предизвестиха, че сходна изразителност още веднъж повишава градуса на напрежението в дипломатическите връзки сред двете страни. Според Павела Митова сходна изразителност още веднъж повишава градуса на напрежението в дипломатическите връзки сред двете страни, откогато България, " като един, съгласно северномакедонската агитация, същински агресор ", даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ. Това е следващото доказателство, че многочислените отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до реализиране на мечтаните резултати, сподели Митова.

Припомняме, по-рано денем българският президент Румен Радев разгласи, че българите в районен съд Македония са подложени на систематичен тормоз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР