Това трябва да бъде част от борбата срещу фалшификацията на

...
Това трябва да бъде част от борбата срещу фалшификацията на
Коментари Харесай

ЕК иска лични карти с пръстов отпечатък

Това би трябвало да бъде част от битката против фалшификацията на документи, употребявани от нарушители и екстремисти.

Предложението най-вероятно ще провокира бурни реакции в страни като Германия, където отбраната на персоналните данни е изключително значима заради исторически аргументи, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Комисията желае по този метод да отстрани хартиените документи, които елементарно се фалшифицират и употребяват за навлизане в Европейски Съюз от територията на страни, които не членуват в блока.

Мерките не плануват наложително въвеждане на персонални карти от страните членки, само че страните, в които ги има, ще би трябвало да включат в тях два биометрични индикатора - два пръстови отпечатъка и фотография на лицето на държателя.

Личните карти, които не дават отговор на условията, ще бъдат отстранени в период от пет години, а до 10 би трябвало да бъдат отстранени и тези, които не се разчитат от механически устройства.

Новоиздадените карти няма да имат период на годност повече от 10 години. Комисията предложи през днешния ден и други ограничения за сигурност като улеснение на достъпа на управляващите до информация от електронни и банкови профили от една страна членка в друга.

Предвижда се също разширение на листата за възбрана на продажбата на химикали, които могат да бъдат употребявани за основаване на експлозиви. Има предложение и за ограничение на трафика на огнестрелни оръжия. Всички тези оферти се нуждаят от утвърждението на страните членки и на Европейския парламент.

По данни на Европейската комисия в този момент 80 милиона европейци имат персонални карти, които не се разчитат от механически устройства и не съдържат биометрични данни. Във всички страни членки на Европейски Съюз има персонални карти с изключение на в Обединеното кралство, Ирландия и Дания. В Австрия и Швеция те не са наложителни.

Сред евродепутатите има гласове срещу концепцията за новите персонални карти. Германският народен представител от Зелените Ян Филип Албрехт е на мнение, че наложителното включване на пръстови отпечатъци в документите за идентичност не е залог за сигурност и показва, че даже и отпечатъците могат да се фалшифицират. Европейският съюз изисква от 2009 година в персоналните карти да се съдържат биометрични данни, само че множеството страни забавиха използването на мярката.

Прилагането й се прави по друг метод в другите страни. В белгийските персонални карти има биометрични данни, само че няма пръстови отпечатъци. В Германия жителите имат право на избор дали в персоналните им карти да има пръстови отпечатъци. В Испания новите персонални карти съдържат отпечатъци.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР