Това става ясно от статия на вицепремиера Асен Василев, публикувана

...
Това става ясно от статия на вицепремиера Асен Василев, публикувана
Коментари Харесай

Асен Василев: Подготовката ни за членство в еврозоната върви по план

Това излиза наяве от публикация на вицепремиера Асен Василев, оповестена в.

„ Надяваме се тази пролет и през лятото да можем да създадем това необятно публично разискване, тъй че всички жители и компании да са наясно какво значи участието на България в еврозоната и по какъв метод то би засегнало техния бизнес и техния живот. Както и да са спокойни, че приемането на еврото като национална валута няма да провокира финансови земетресения “, споделя още той.

В обявата на вицепремиера Асен Василев не се загатва дата за прекосяването от лев към евро, само че неведнъж той е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.

Василев обръща внимание на основната роля на банките за икономическия напредък, както и върху дълговата политика на страната.

„ Тази година предстоят погашения за към 3 милиарда лв., както и финансиране на недостига. Това най-вероятно ще наложи излизане на интернационалните дългови пазари “, разяснява министърът, като акцентира, че емисионната политика на държавното управление ще бъде предвидима.

В Бюлетина на Асоциацията на комерсиалните банки има и публикация на гуверньора Димитър Радев, в която той акцентира стабилността на банковата система.

„ От източник на проблеми в предишното, в този момент системата е в основата на стабилността “, акцентира той. За следващ Димитър Радев напомня, че високите равнища на кредитиране могат да се окажат рисков фактор, поради който Централната банка ползва нужните политики.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР