Това стана ясно по време на заседанието на Прокурорската колегия

...
Това стана ясно по време на заседанието на Прокурорската колегия
Коментари Харесай

Пламена Цветанова подаде оставка като заместник-главен прокурор

Това стана ясно по време на съвещанието на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, на което ще бъде разисквана процедурата по желание на краткотрайно изпълняващ длъжността на обвинител №1.

Цветанова бе определена на поста при започване на 2020 година по предложение на Иван Гешев. Преди това тя бе следовател в Националната следствена работа. 

Прокурорската гилдия включи молбата й за освобождение като втора точка от дневния ред. Първа точка е избор на временно изпълняващ длъжността основен прокурор.

В понеделник Висшият правосъден съвет освободи предварително от служба основния прокурор Иван Гешев, а нощес президентът Румен Радев подписа указа. Решението на правосъдните кадровици бе взето по предлагането на четиримата членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет поради изявление на обвинител №1, което накърнява престижа на правосъдната власт. " За " отстраняването на Иван Гешев гласоподаваха 16 от членовете на Висш съдебен съвет. " Против " бяха единствено четирима. Това решение завари Иван Гешев в Страсбург, за където той потегли по средата на съвещанието.

В период от 7 дни след издаването на указа на президента, с който Гешев бе освободен от поста основен прокурор, Пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да открие процедура за избор на нов обвинител №1.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР