Това стана ясно по време на брифинг в транспортното министерство.

...
Това стана ясно по време на брифинг в транспортното министерство.
Коментари Харесай

Уволниха шефа на “Морска администрация”

Това стана ясно по време на брифинг в транспортното министерство.

Няма данни за съществено приключване на азотни торове в морето. Горивото на кораба е било източено, с цел да не се получи разлив.

“В момента вършим две неща – интервенция по подсилване на кораба, с цел да може да се направи явен проект по какъв начин да се работи от там нататък и се търси прозорец с по-добро време, с цел да може да влезе транспортен съд с кран, който да сложи спомагателни котви ", изясни транспортният министър.

ФрогНюз напомня, че край местността Яйлата на 20 септември заседна плаващия под панамския байрак транспортен съд “Вера Су”. Плавателният съд транспортира азотни торове. Институциите обаче бездействаха по проблема в продължение на 4 дни и по този начин на 24 септември Басейнова дирекция взе проби от водата. Няколко дни по-късно бе обявено, че има следи от нитритен азот във водата. Същият ден тогавашният началник на “Морска администрация” разгласи, че институциите са отхвърлили проектите на притежателя на кораба за изтеглянето на плавателния съд.

През уикенда еколози и локални надигнаха глас, че има замърсяване, а за това свидетелстваха и фотоси в обществените мрежи. В неделя транспортният министър разпореди незабавна интервенция, която стартира в понеделник. Идеята бе част от азотните торове да бъдат разтоварени, с цел да може плавателният съд да бъде изтеглен. Към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата заседна, а машината, която трябваше да опакова торовете се скапе. Така се стигна до решението торовете да бъдат преместени с щипката на крана, а видео сподели, че огромна част от товара се изсипва непосредствено в морето.

Ден по-късно интервенцията бе спряна, а от Министерството на околната среда и водите осведомиха, че не са разрешавали интервенцията да се организира по този метод.

Работи се по пет сюжета за безвредно извеждане на кораба. Установен е контакт с три салвьорски компании. Същевременно се създава вид и товарът да бъде изнесен с хеликоптери. Третият вид е да продължи да се разтоварва с кран, заяви транспортният министър. Алексиев съобщи, че нито една технология, която не е утвърдена от Министерството на околната среда и водите, няма да бъде употребена. Транспортният министър дефинира държанието на институциите като несъответстващо и разяснява, че съгласно него това е бойкот против страната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР