Това стана ясно на състоялото се преди дни в Брюксел

...
Това стана ясно на състоялото се преди дни в Брюксел
Коментари Харесай

Съюз на пивоварите: Браншът генерира 530 млн. лева добавена стойност

Това стана ясно на състоялото се преди дни в Брюксел девето издание на годишния стопански конгрес на Пивоварите на Европа, провеждан под мотото,,Бирената промишленост в интерес на Европа “ (Beer Serves Europe).

 

Гала събитието още веднъж събра депутати от Бирения клуб на Европейския парламент, специалисти на Европейската комисия, партньорски организации, медии и ръководители на националните пивоварни организации от 29 европейски страни.

 

Пивоварният бранш в Европа последователно си връща позициите отпреди последните спешни години. Очакванията са през 2023 година производството и потреблението на бира да приближат достигнатите през 2019 година пикови стойности.

 

Това стана ясно на състоялото се преди дни в Брюксел девето издание на годишния стопански конгрес на Пивоварите на Европа, провеждан под мотото,,Бирената промишленост в интерес на Европа “ (Beer Serves Europe). Гала събитието още веднъж събра депутати от Бирения клуб на Европейския парламент, специалисти на Европейската комисия, партньорски организации, медии и ръководители на националните пивоварни организации от 29 европейски страни.

 

,В поддръжка на тези безусловни за бирената промишленост цели, Съюзът на пивоварите продължава да е единствената браншова организация, която 14 години развива обща за бранша програма за обществена отговорност.

 

През 2022 година самодейностите по най-новите ни акции „ ИзБИРАме стабилно бъдеще “ и „ Код: Отговорни дружно “ към този момент са разпознаваеми от 23% от българите над 18 година “, разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на СПБ.

 

Според последните данни на браншовата организация за първите девет месеца на тази година пивоварните в страната са пуснали общо на пазара над 25 нови марки и асортимента бира, а продажбите надвишават с 5.3 милиона литра равнищата за същия интервал от 2021 година

 

Дори и с настъпването на зимата пивото продължава да е най-често употребяваната у нас алкохолна напитка, а на годишна база за 40 на 100 от пълнолетните българи бирата си остава най-предпочитано пиво.

 

В същото време както на национално, по този начин и на европейско ниво са нужни още старания, с цел да се преодолеят компликациите, причинени от пандемията, възходящите разноски за сила и спирания на основни вериги за доставки поради войната в Украйна. Въпреки тези провокации, на форума в Брюксел беше очебийно, че от ден на ден се разрастват самодейностите за резистентност, осъществени от пивоварите в цяла Европа.

 

Ежегодно се регистрира сензитивно понижаване на въглеродните излъчвания при производството на бира, усъвършенстване на разноските за сила и вода, повишение на % рециклирани опаковки и въвеждане на нововъведения в индустриалните и логистични процеси.

 

След предлагането на Европейската комисия от 30 ноември за нов Регламент по отношение на опаковките и отпадъците от опаковки, Пивоварите на Европа оповестиха, че имат редица експертни оферти по плана. Още повече, че в обществените съвещания за новия Регламент са изразени съществени терзания за осъществяването на предлаганите свръхамбициозни цели и отговорности на бизнеса.

 

Очакванията на Пивоварите на Европа са да работят с страните членки и Европейска комисия за намиране на уравновесени решения в ръководството на отпадъците от опаковки.

По този метод може да бъде обезпечено работещо и заслужено законодателство, съобразено с ползите и на жителите, и на производителите.

 

Едновременно с това би трябвало да се съблюдават правилата за пропорция и недопускане на дискриминационни решения. Предвид сериозния запас, с който би трябвало да бъдат осъществени тези общоевропейски политики, е належащо обезпечаване на финансови принадлежности за бизнеса.

 

За редица страни, включително България, първите огромни вложения в тази посока са най-много за осъществяването на прехода към депозитна система (DRS) за назад връщане на опаковките от бира, безалкохолни питиета и бутилирани води.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР