Това стана ясно днес след срещата на министъра на околната

...
Това стана ясно днес след срещата на министъра на околната
Коментари Харесай

Свързват системите за измерване чистотата на въздуха

Това стана ясно през днешния ден след срещата на министъра на околната среда и водите Нено Димов, кмета на София Йорданка Фандъкова и членовете на съвета на учените към Министерство на околната среда и водите - проф. доктор Христомир Брънзов, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология – Българска академия на науките, проф. дфн Александър Драйшу, декан на Физическия факултет към СУ „ Св. Кл. Охридски “, както и Стефан Димитров, основател на гражданската платформа AIRBG.INFO.

„ Целта е другите системи да бъдат интегрирани, тъй че да имаме оптимално ясна картина за положението на въздуха в София “, изясни министър Димов.

„ За нас е от изключителна значимост информираността на жителите от една страна, а от друга – аргументите за замърсяването. Защото информацията за източниците на замърсяване е нужна при създаването на ограниченията за възстановяване качеството на въздуха “, сподели и кметът Фандъкова.

Тя напомни, че следва Столичната община да пусне и своя измервателна система с 20 станции. Така в бъдеще ще бъдат интегрирани системата на Изпълнителна агенция по околна среда, гражданската платформа и общинската измервателна система.

Според проф. Брънзов първоначално следва съвместяване на двата вида устройства – 5-те на Изпълнителна агенция по околна среда, и повече от 200 станции, които жителите на София са построили със лични сили и средства. В рамките на идващите 6 месеца учени и специалисти ще създадат калибриране на измервателната техника на AIRBG.INFO и изпълнителната организация. Към всяко устройство на Изпълнителна агенция по околна среда ще бъде инсталиран апарат от платформата AIRBG.INFO.

„ Инициативата е положително начало към изясняване на източниците на замърсяване “, удостовери и проф. Брънзов.

„ Данните от нашата самостоятелна мрежа стартират да се одобряват от общинската и изпълнителната власт. Преди година това беше немислимо, по тази причина е добре, че одобриха да работим дружно “, сподели Стефан Димитров от гражданската платформа.

Той добави, че се следва добър модел за синхронизиране сред институционалните и гражданските системи за премерване на замърсяването на въздуха, който сполучливо е бил прибавен преди година в Германия.

Министър Димов напомни, че сега се работи по правенето на стандарти за качество на горивата за битово отопление, тъй че още от идващия отоплителен сезон те да бъдат прилагани и да се понижи замърсяването на въздуха от бита.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР