Това стана известно по време на среща на министъра на

...
Това стана известно по време на среща на министъра на
Коментари Харесай

Северна Европа подкрепи България за Шенген

Това стана известно по време на среща на министъра на правораздаването Атанас Славов с посланиците на Дания - Йес Брогорд Нилсен, Финландия - Кристиина Кувая-Ксантопулос и Швеция - Катарина Рангнит. Акцент в диалозите бяха измененията в Конституцията.

Членството в еврозоната и Шенген, измененията в Конституцията и бюджетът за 2024 година бяха откроени като предпочитани при започване на новата сесия на Народното събрание на 1 септември.

Не би трябвало да позволяваме да бъдат добавяни условия, които не са важили за друга страна, когато се е присъединявала към Шенгенското пространство, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на парламентарния блиц надзор в границите на първото съвещание от есенната сесия на Народното събрание.

При срещата си с посланиците на Дания, Швеция и Финландия доцент доктор Славов означи предлаганата промяна в областта на правосъдната власт, в това число основаването на два обособени съвета - един за съдиите и различен за прокурорите и следователите. Като болшинството от членовете в Прокурорския съвет към този момент ще се избират от Народното събрание, което ще е и тип надзор върху основния прокурор.

Министърът на правораздаването открои също и концепцията за разширение на достъпа до Конституционния съд, посредством въвеждане на директната конституционна тъжба от жители и предоставяне на право на всеки съд да сезира Конституционен съд. Включването на жителите е знаково за промяната, посочи той.

На срещата участваха също зам.-министърът на правораздаването Юлия Ковачева и началникът на кабинета на министъра доктор Борислав Ганчев.

Доц. доктор Славов акцентира предлаганата промяна в областта на правосъдната власт, в това число основаването на два обособени съвета - един за съдиите и различен за прокурорите и следователите. Като болшинството от членовете в Прокурорския съвет към този момент ще се избират от Народното събрание, което ще е и тип надзор върху основния прокурор.

Министърът на правораздаването открои също и концепцията за разширение на достъпа до Конституционния съд, посредством въвеждане на директната конституционна тъжба от жители и предоставяне на право на всеки съд да сезира Конституционен съд. Включването на жителите е знаково за промяната, посочи той.

Атанас Славов се спря и на препоръчаните промени при конституирането на служебните държавни управления, тъй че да се постави завършек на едноличните решения на президента за тях.

В отговор на въпроси на посланиците министърът съобщи, че следва окончателното приемане от Народното събрание на новия закон за противопоставяне на корупцията, който планува основаването на нова самостоятелна антикорупционна комисия с проверяващи функционалности.

Не на последно място беше разисквано оказаното подпомагане от страна на Министерството на правораздаването по отношение на разгръщането на активността на Европейската прокуратура в България. Понастоящем следва завършване на ремонта на постройката на ул. " Раковска " 134, а от страна на българската прокуратура е декларирана подготвеност за основаване на положителен климат на работа в структурите на EPPO в България.

Като значими за обществото бяха регистрирани признатите промени против домашното принуждение у нас, като тематиката евентуално ще бъде сложена на разискване на последваща среща с посланиците.

Зам.-министърът на правораздаването Юлия Ковачева и началникът на кабинета на министъра доктор Борислав Ганчев също са взели участие в срещата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР