Това сподели в ефира на предаването Говори сега“ по БНТ

...
Реклама / Ads
Frognews
0| 26|18.09.2023НОВИНИ

Иво Христов: Кабинетът се опитва да сблъска зърнопроизводителите и народа

.
Иво Христов
„Призивът на Урсула фон дер Лайен България и Румъния да бъдат приети в Шенген няма никакво значение, тъй като той бе попарен 24 часа по-късно. За всички, следящи темата, беше ясно, че това е залъгалка.“

Това сподели в ефира на предаването „Говори сега“ по БНТ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D) и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г. 

 

„Ако някой е бил достатъчно наивен да вярва, че може да изтъргува срещу падането на мораториума за украинското зърно влизането на България в Шенген, това си е за негова сметка. България прави големи отстъпки, на моменти – исторически компромиси – и не получава нищо. Помните компромиса по повод българското вето върху преговорите със Северна Македония. Той доведе само до нови гаври с България в Скопие и до пребити наши сънародници и футболни запалянковци там. Не получихме нищо. Сега пада мораториумът върху вноса на украинско зърно и отново не получаваме нищо.“

 

Иво Христов коментира и предстоящите протести на земеделски производители. По думите му, целият ресурс на проправителствената пропаганда е насочен към това да бъдат дамгосани един малък кръг зърнопроизводители, обидно наричани „зърнари“, които действително получават огромни субсидии, за да бъдат противопоставени на целия останал български народ.

 

„Сякаш останалите българи би трябвало по подразбиране да са доволни от това, че в страната ще влезе украинско зърно. Кабинетът действа на принципа „Бедни-богати“, „Разделяй и владей“. Реално проблемът е съвсем друг“, смята Христов. 

 

„Първо, зърнопроизводителите не са само тази шепа хора, а още хиляди други, които работят в сектора. Второ, хляб консумираме абсолютно всички ние, 7 милиона българи, и не е без значение дали ядем добруджански хляб, или хляб от украинските поля, където се водят сражения със снаряди с обеднен уран (склад с такива снаряди бе взривен в началото на лятото в Западна Украйна). Не е без значение дали ядем ГМО продукти, за каквито в Украйна забрана няма, или ядем български продукти, от българска земя. 

 

Само ние се отказахме от забраната за внос на украинско зърно. Другите непосредствени съседи на Украйна не го направиха. Нима страни, които имат ясно разбиране за своя национален интерес, като Унгария, Словакия, Румъния включително и Полша – най-близкият съюзник на Украйна в тази война, по-зле съзнават залога на проблема, отколкото нашите сглобкаджии?“, попита риторично евродепутатът. 

 

Според Иво Христов внушението, че цените ще паднат поради конкуренцията на вноса, е съвършено необосновано: „Цената на олиото падна, СЛЕД като бе въведен мораториумът, т.е. когато отпадна конкуренцията на украинския слънчоглед на българския пазар. Пропагандата ни пробутва контраистини“, каза той. 

 

Евродепутатът в на мнение, че политиката на правителството по отношение на „Лукойл“ също не е продиктувана от българския, а от украинския интерес.

 

„Единственият ефект ще бъде унищожаването на бизнес модел, по който устойчиво се развива българската икономика в последните десетилетия. Вариантите са или да се използва друг петрол, ако това е възможно от технологична гледна точка, или производството да обрастне с триъгълни схеми на доставки на същия руски петрол, през други доставчици (тоест – оскъпен), или „Лукойл“ да затвори врати. И при трите варианта цените ще растат, което и бездруго вече е факт“, категоричен бе Христов. 

 

По думите му, в сервилното си усилие да обслужат властта българските медии и проправителствени всичколози стигат до словотворчески гърчове. 

 

„Какво значи „некоалиция“, „сглобка“ и т.н.? Това е чисто и просто дясна коалиция, коалиция на войната, която не обслужва българския национален интерес. Коалиция, която, за краткото време, в което управлява, успя да ни лиши от ядрените реактори от АЕЦ „Белене“, като ги продаде на Украйна и обрече българската ядрена енергетика. Коалиция, която разстройва схемите за доставка на петрол, снема мораториума за внос на украинско зърно. Къде точно е успяла тази коалиция?“

 

Според евродепутата истинската цел на обсъжданата реформа в Конституцията е тоталното преяждане с власт. Христов е на мнение, че лишаването на президентската институция от правомощия по никакъв начин не решава структурните промени на българския политически живот, а именно – загубата на легитимност на управлението. 

 

„Все по-малко хора гласуват, а малцината гласували биват разочаровани, тъй като гласуват за едно, а получават друго. Партии, които до вчера са се сочили с пръст и са заявявали, че нищо не може да ги събере, днес са в коалиция.“

 

На въпрос на водещата дали изказването на президента Румен Радев на Шипка е заявка за създаване на партия Христов отговори: 

 

„Не съм чувал президентът пряко да е правил заявка за създаването на движение. Необходимост от такава партия има, нужна е алтернатива на сегашното управление. Когато и да бъде създадена, ще бъде добре дошла. 

 

На Шипка президентът формулира очакването на българския избирател. Виждаме, че вече малцина отиват до урните. Виждаме всеобщото възмущение от сегашното управление и гневната реакция на проекта за промени в Конституцията, който предвижда не само смяна на националния празник, т.е. – пренареждане на историческия разказ – но възможност България да бъде управлявана от хора с двойно, тройно и прочее гражданство“, каза още евродепутатът. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Коментари Харесай

Иво Христов: Кабинетът се опитва да сблъска зърнопроизводителите и народа> -->Реклама / AdsТърси:Понеделник, 18 Септември 2023, 10:48 ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ -->#останивкъщи --> -->ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ -->НОВИНИГЛАСЪТ НА ЖАБАТАГЛАСЪТФРОГ-

Това показа в ефира на предаването „ Говори в този момент “ по Българска национална телевизия Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D) и шеф на кабинета на президента Румен Радев в интервала 2017-2019 г. 

 

„ Ако някой е бил задоволително доверчив да има вяра, че може да изтъргува против рухването на мораториума за украинското зърно влизането на България в Шенген, това си е за негова сметка. България прави огромни отстъпки, на моменти – исторически взаимни отстъпки – и не получава нищо. Помните компромиса във връзка българското несъгласие върху договарянията със Северна Македония. Той докара единствено до нови гаври с България в Скопие и до пребити наши сънародници и футболни ентусиасти там. Не получихме нищо. Сега пада мораториумът върху вноса на украинско зърно и още веднъж не получаваме нищо. “

 

Иво Христов разяснява и идните митинги на аграрни производители. По думите му, целият запас на проправителствената агитация е ориентиран към това да бъдат дамгосани един дребен кръг зърнопроизводители, обидно наричани „ зърнари “, които фактически получават големи дотации, с цел да бъдат опълчени на целия останал български народ.

 

„ Сякаш останалите българи би трябвало по дифолт да са удовлетворени от това, че в страната ще влезе украинско зърно. Кабинетът работи на правилото „ Бедни-богати “, „ Разделяй и владей “. Реално казусът е напълно различен “, счита Христов. 

 

„ Първо, зърнопроизводителите не са единствено тази шепа хора, а още хиляди други, които работят в бранша. Второ, самун консумираме безусловно всички ние, 7 милиона българи, и не е без значение дали ядем добруджански самун, или самун от украинските поля, където се водят сражения със снаряди с обеднен уран (склад с такива снаряди бе взривен при започване на лятото в Западна Украйна). Не е без значение дали ядем ГМО артикули, за каквито в Украйна възбрана няма, или ядем български артикули, от българска земя. 

 

Само ние се отказахме от възбраната за импорт на украинско зърно. Другите непосредствени съседи на Украйна не го направиха. Нима страни, които имат ясно схващане за своя народен интерес, като Унгария, Словакия, Румъния в това число и Полша – най-близкият съдружник на Украйна в тази война, по-зле осъзнават залога на казуса, в сравнение с нашите сглобкаджии? “, попита риторично евродепутатът. 

 

Според Иво Христов внушението, че цените ще паднат заради конкуренцията на вноса, е напълно голословно: „ Цената на олиото падна, СЛЕД като бе въведен мораториумът, т.е. когато отпадна конкуренцията на украинския слънчоглед на българския пазар. Пропагандата ни пробутва контраистини “, сподели той. 

 

Евродепутатът в на мнение, че политиката на държавното управление във връзка с „ Лукойл “ също не е подбудена от българския, а от украинския интерес.

 

„ Единственият резултат ще бъде унищожаването на бизнес модел, по който стабилно се развива българската стопанска система в последните десетилетия. Вариантите са или да се употребява различен нефт, в случай че това е допустимо от софтуерна позиция, или производството да обрастне с триъгълни схеми на доставки на същия съветски нефт, през други снабдители (тоест – оскъпен), или „ Лукойл “ да затвори порти. И при трите разновидността цените ще порастват, което и без друго към този момент е реалност “, безапелационен бе Христов. 

 

По думите му, в сервилното си изпитание да обслужат властта българските медии и проправителствени всичколози стигат до словотворчески гърчове. 

 

„ Какво значи „ некоалиция “, „ сглобка “ и така нататък? Това е чисто и просто дясна коалиция, коалиция на войната, която не обслужва българския народен интерес. Коалиция, която, за късото време, в което ръководи, съумя да ни лиши от нуклеарните реактори от АЕЦ „ Белене “, като ги продаде на Украйна и обрече българската нуклеарна енергетика. Коалиция, която разстройва схемите за доставка на нефт, снема мораториума за импорт на украинско зърно. Къде тъкмо е съумяла тази коалиция? “

 

Според евродепутата същинската цел на обсъжданата промяна в Конституцията е тоталното преяждане с власт. Христов е на мнение, че лишаването на президентската институция от пълномощия по никакъв метод не взема решение структурните промени на българския политически живот, а точно – загубата на легитимност на ръководството. 

 

„ Все по-малко хора гласоподават, а малцината дали своят вот биват разочаровани, защото гласоподават за едно, а получават друго. Партии, които до през вчерашния ден са се сочили с пръст и са заявявали, че нищо не може да ги събере, през днешния ден са в коалиция. “

 

На въпрос на водещата дали изявлението на президента Румен Радев на Шипка е поръчка за основаване на партия Христов отговори: 

 

„ Не съм чувал президентът директно да е правил поръчка за основаването на придвижване. Необходимост от такава партия има, нужна е опция на настоящето ръководство. Когато и да бъде основана, ще бъде добре пристигнала. 

 

На Шипка президентът формулира упованието на българския гласоподавател. Виждаме, че към този момент малко на брой отиват до урните. Виждаме всеобщото отвращение от настоящето ръководство и гневната реакция на плана за промени в Конституцията, който планува освен промяна на националния празник, т.е. – пренареждане на историческия роман – само че опция България да бъде ръководена от хора с двойно, тройно и впрочем поданство “, сподели още евродепутатът. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР