Това ще се случва до края на извънредното санитарно положениеДопълнителните

...
Това ще се случва до края на извънредното санитарно положениеДопълнителните
Коментари Харесай

Ананиев: Медиците на първа линия ще получават 1000 лв. допълнително

Това ще се случва до края на изключителното санитарно състояние

Допълнителните средства в размер на 1000 лева към заплатите им, които бяха отпуснати на медиците на първа линия за битка с ковид, ще продължат да се получават до привършване на изключителното санитарно състояние. Тя няма да спрат с анулацията на извънрнедното състояние в страната на 13 май. Това сподели здравният министър Кирил Ананиев пред NOVA.

Такива пари получават медицински сестри и лекари в лечебните заведения, както и незабавните лекари и работещите в РЗИ.

Само за март бонус към заплатата си са получили 2200 души, а през април те са 3800, сподели Ананиев пред Нова телевизия, и увери, че до момента в който трае изключителното санитарно състояние, в което влиза страната ни след 13 май, ще продължат да се дават тези 1000 лева Бюджетът за тх бил заделен.

Относно изключителното санитарно състояние, Ананиев съобщи, че чака измененията сред първо и второ четене на новия закон, който ще контролира този интервал, да внесат повече конкретика. Сред тях ще е и това, при какви тъкмо критерии ще бъдат върнати строгите ограничения.

Според него не 3 следващи дни с по 100 новозаразени, а към седмица ще бъде знак за връщането им.

Нашите критерии не се разграничават от тези за заплаха, които намират място в Световната здравна организация, изясни Ананиев.

До седмица две ще стане ясно и дали ще се отворят детските градини и яслите.

В някои европейски страни се позволи отварянето им от началото на май. Ще проследим какво ще се случи идващите 1-2 седмици и съгласно обстановката в страната ще вземем решение, сподели той.

Началото на идната седмица се възвръщат някои от спортните интензивности. Ще стартира подготовката на олимпийците ни, които ще вземат участие на олимпиадата в Токио следващата година.

От 15 май ще стартират и самостоятелните подготовки по футбол, а по-късно поетапно и груповите - първо с по 5 индивида, сподели още Ананиев.

До 12 юни трябвало да стартира и българското състезание по футбол.

Все още нямало решение за въвеждането на здравни карти, само че 14-дневната карантина за прибиращите се от чужбина българи остава.

За провеждането на балове, кръщенета и сватби още е рано да се приказва, сподели Ананиев.

На този стадий цялостна карантина в Ямбол не се налагало и не се обмисля.

За болница във Видин обаче се търсят доброволци, защото има доста инфектиран медицински личен състав

Организация за пациентите другояче е направена, изясни здравният министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР